НОВИНИ

Джо Байдън отбеляза 100 дни от началото на управлението си

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:46, 29.04.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Джо Байдън отбеляза първите 100 дни от управлението си с реч пред двете камари на Конгреса. COVID-19, планът за възстановяване, бъдещите реформи и външната политика бяха сред теми, които американският президент засегна в изказването си.

В първата си реч пред Конгреса Джо Байдън определи като успешно началото на мандата си, особено по отношение на COVID-19. Заяви, че е наследил една страна в криза - най-страшната пандемия за последния век, най-тежката криза от времето на Голямата депресия и най-лошото нападение срещу демокрацията от Гражданската война.

"Сега, след само 100 дни, мога да се отчета пред нацията: Америка отново тръгва напред. Превръщайки опасността в перспектива. Кризата - във възможност. Поражението - в сила", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

За първи път в историята по време на реч на американски президент в Конгреса зад него бяха две жени - вицепрезидентът Камала Харис и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Често прекъсван от аплодисменти, президентът говори за плановете за инвестиции, заетост и данъци.

"Как ще платим за моя план за работни места и семействата, без да има ръст в дефицита? Да започнем с това какво няма да направя. Няма да увелича данъците на хората с доходи под 400 хиляди долара. Но е време корпоративна Америка и този 1% на най-богатите американци да платят своя справедлив дял", каза Джо Байдън.

Сред успехите на своята администрация Байдън изтъкна ваксинационна кампания в САЩ. Във външнополитически план, той посочи, че страната му не търси конфликт с Китай, но ще защитава американските интереси във всички области. По отношение на Русия Байдън каза, че Вашингтон не се стреми към ескалация, но действията на Москва ще имат последици.

"Отговорих директно и съразмерно на намесата на Русия в нашите избори и кибератаките срещу нашето правителство и компании. Те извършиха и двете неща и им казах, че ще отговорим и го направихме. Но също можем да си сътрудничим, когато това е от взаимен интерес", каза Джо Байдън.

Заради ограниченията, свързани с пандемията, в залата присъстваха ограничен брой хора. И в деня на речта на Байдън охраната на Капитолия остана засилена - мярката беше наложена след щурма срещу сградата през януари.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима убити в клиника в германския град Потсдам, задържана е жена
Четирима убити в клиника в германския град Потсдам, задържана е жена
Нов опит за заседание на парламента, предвидено е обсъждане на изборните правила
Нов опит за заседание на парламента, предвидено е обсъждане на изборните правила