НОВИНИ

Вдигнаха дерайлиралите цистерни край Ветово

bnt avatar logo
от БНТ
22:34, 28.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Завърши изтеглянето на дерайлиралите край град Ветово жп цистерни. 5 дни продължи тяхното обезопасяване и източване, а днес, на 6-ия, бяха вдигнати трите цистерни, излезли от релсите. При инцидента беше увреден над 2 км железен път.

За изтеглянето на трите цистерни Националната компания "Железопътна инфраструктура" нае тежкотоварен кран, за който беше изградена и специална площадка.

"Такава ни е задачата днес, премахване на цистерните, за да може от утре да се открие фронт да се върже железният път и да може да се възстанови влаковото движение", обясни инж. Йордан Райков, представител на НКЖИ.

Екипът срещна трудности с изтеглянето на първата цистерна, тъй като при удара се е заклещила в следващата. След неколкократни опити да бъде повдигната се наложи да се демонтират части от нея. Очаква се утре да започне ремонтът на жп участъка. След това по трасето ще се преминава с намалена скорост.

"По всяка вероятност ще е 25 км/ч в този участък", уточни инж. Йордан Райков.

Все още не е ясно количеството бензин, разлято при катастрофата, не е правена и оценка на замърсяването. Не са изчислени и щетите.

Влаковата композиция дерайлира на 23 април между гарите Ветово и Сеново. От две от тях беше изтекло и гориво, но до взрив или пожар не се стигна. Цистерните са собственост на румънска фирма, а локомотивите на Българска железопътна компания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизвикателство в Световния ден на танца вдъхнови операта в Стара Загора
Предизвикателство в Световния ден на танца вдъхнови операта в Стара Загора
Поставиха бетонни основи на плаж "Кабакум" край Варна
Поставиха бетонни основи на плаж "Кабакум" край Варна