НОВИНИ

Ваксинираната жена с две дози на "Астра Зенека" все още не е получила валиден документ от болницата

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:43, 28.04.2021
12148
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Слушай новината

Рекорд на поставени ваксини за ден. Над 24500 души са ваксинирани до късния следобед, съобщиха от здравното министерство.

Идва лятото и летните пътувания - ваксините ще стават все по-важни за хората в отпуска, все по-важно ще става и да можем да докажем, че сме ваксинирани.

Това обаче все още е трудно - или поне за жената от случая, който следим вече дни наред - ваксинирана с "Астра Зенека" все още не може да получи валиден документ от болницата, въпреки че втората ѝ доза е поставена в края на март. Оказа се, че в подобна ситуация са и други хора, а здравното министерство твърди, че са взели мерки за отстраняване на проблема.

СПЕЦИАЛНО: Защо болница издаде невалиден сертификат за имунизация?

Мая Стоянова е имунизирана с две дози "Астра Зенека" през март. Във ваксинационния регистър обаче е вписана само една. Втора можело да бъде въведена след първата ваксина. Вчера от Александровска болница казаха, че проблемът е решен и обещаха още днес да издадат сертификат на Мая.

"Не, днес не ми беше даден сертификат. Не се знае кога аз ще получа сертификата си", заяви Мая Стоянова.

От болницата отново предпочетоха да ни отговорят писмено.

"Информацията за коригирането на датите, съобразно дните, в които е ваксинирана г-жа Стоянова, са подадени за промяна по утвърдения ред, тъй като болницата няма оторизация да прави подобни промени (а именно въвеждане на имунизация със задна дата). Това е обяснено на г-жа Стоянова днес в разговор по телефона".

"Защо хора с поставени две дози не могат да получат сертификат за ваксинация и в регистъра фигурират с една доза? Ако имате такива данни ще бъде извършена проверка", заяви проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването в оставка.

"Създали сме организация - сертификатът ще бъде издаден на хората, за които има проблем в сроковете, в които са направени ваксините. Дори днес е направена корекция специално в лечебното заведение, в което това се е случило", каза Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването в оставка.

Защо обаче се стига до подобни казуси?

"Не бих казала, че е пропуск в системата. Въпрос на взаимоотношения и недоразбиране между лечебното заведение и гражданина, на който е поставена ваксината", добави Жени Начева.

Утре Мая Стоянова ще внесе втора жалба в Александровска болница, ще я адресира и до други институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен интерес към чатбота на БНТ по въпроси за COVID-19
Огромен интерес към чатбота на БНТ по въпроси за COVID-19
Великден в Гърция - може ли да се пътува с цел туризъм в страната?
Великден в Гърция - може ли да се пътува с цел туризъм в страната?