Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Великден в Гърция - може ли да се пътува с цел туризъм в страната?

от БНТ
20:31, 28.04.2021
6372
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Задават се дълги празници, а желанието за пътуване вече е неудържимо. Какви са изискванията, ако искате да пътувате до съседните държави? Точна информация за всяка страна ще получавате всеки ден в централната ни емисия и на новинарския ни сайт.

И така - Великден в Гърция. Какво трябва да знаят българите, които въпреки строгите ограничения са решили да прекарат празника на плажовете в южната ни съседка?

Гръцките власти вече удължиха всички ограничения за влизане в страната до 3 май, а повечето хотели ще останат затворени за Великден.

За Великден пътуването с цел туризъм остава забранено. В сила са строги ограничителни мерки, както за влизане в страната, така и за придвижване между отделните области в Гърция.

Едва от 10 май ще може да се пътува свободно. Маските са задължителни на открити и закрити обществени места, в сила все още е и вечерен час до 22.00 часа.

Повечето хотели в Гърция ще останат затворени за Великден и ще отворят врати в средата на май, когато е и официалният старт на летния сезон.

Заведенията и ресторантите предлагат само храна за вкъщи. Ще отворят официално на 3 май, в понеделник. От бранша се подготвят да посрещнат първите туристи. Не се очаква да дойдат много българи за Великден, но български туристи все пак ще има.

"За Великден ще дойдат много хора, които имат и собствени жилища тук. Те с документите си за собственост могат да пътуват. Въпреки че по пътя може да има проверки от полицаи. По принцип може да се пътува, но е малко по-строго", заяви Мая Тодорова, туроператор.

"Официално отваряме в понеделник, 3 май. Приготвяме се, като спазваме разпорежданията на правителството, за да можем да отворим. Трябва да имаме дистанция между масите и всички останали защитни мерки срещу пандемията", каза още Апостоли Иперихано, хотелиер и ресторантьор.

Сега за влизане в южната ни съседка, независимо от вида транспорт, се изисква отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната или документ за извършена ваксинация. Всеки, който ще пътува, задължително трябва да попълни и онлайн формуляр, за да си извади личен QR код.

На границата също се правят тестове - бързи и PCR, като днес следобед почти всички пътуващи бяха тествани и преминаването ѝ. Въпреки слабия трафик преминаването отнемаше около час - час и половина.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ваксинираната жена с две дози на "Астра Зенека" все още не е получила валиден документ от болницата
Ваксинираната жена с две дози на "Астра Зенека" все още не е получила валиден документ от болницата
Кои са правителствата с осъществен трети мандат
Кои са правителствата с осъществен трети мандат