Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Витанов: На 21 юни би трябвало да приключи процедурата за ваксинационния сертификат

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 28.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Европейският парламент обсъди на заседание днес издаването на ковид сертификата, който ще ни позволи да пътуваме. Евродепутатът Петър Витанов участва в днешното заседание на парламента.

"Би трябвало процедурата да приключи на 21 юни и тогава да имаме този сертификат, който ще улеснява придвижването на гражданите на ЕС в рамките на Съюза. Той може да бъде дигитален или на хартия, в зависимост от предпочитанията на неговия преносител", обяви в предаването "Още от деня".

Той обяви още, че целта на този сертификат е да има едни и същи мерки, не само на влизане в чужда държава, но и при връщане в нашата собствена.

"Сертификатът съдържа три компонента - сертификат за ваксинация за онези, които са ваксинирани, с одобрена от Европейската агенция по лекарствата ваксина, но също така някои държава могат да приемат и ваксини, които не са одобрени от ЕМА, има сертификат за възстановяване за онези, които са преболедували ковид, както и трети компонент има за онези, които не попадат в едната от двете категории - отрицателен PCR тест", заяви Петър Витанов.

Евродепутатът уточни, че такса за издаване на този документ няма да има.

"Ние изисквахме и PCR тестът да бъде безплатен, както ваксините. Преборихме се да бъде възможно и за доказателство за прекарване на ковид инфекцията да служи и теста за антитела. Целта е при този сертификат да си спестим едни 700 - 800 лева за едно четиричленно семейство за PCR тестове и карантината, когато преминаваме границата. Настоявахме от групата на социалистите времетраенето на този сертификат да бъде ограничено. Ние считаме, че дори и да има наличие на пандемична обстановка, повече от 12 месеца този сертификат не бива да се използва, ако после има нужда комисията може да предложи нов регламент", коментира Витанов.

Витанов уточни още, че това не е документ за пътуване, но ще трябва да се спазват правилата и законодателствата на страната, в която отиват.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът във военния завод "Аркус" не е причинил замърсяване на въздуха в района
Пожарът във военния завод "Аркус" не е причинил замърсяване на въздуха в района
Катя Панева: Обединението на БСП, ДПС и ГЕРБ направи невъзможна работата на НС днес
Катя Панева: Обединението на БСП, ДПС и ГЕРБ направи невъзможна работата на НС днес