НОВИНИ

Руски граждани са заподозрени за взривове в складове и оръжейни заводи у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:58, 28.04.2021
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Шестима руски граждани са заподозирани за четири взрива в оръжейни складове и заводи у нас. Прокуратурата обяви, че разследва престъпление срещу националната сигурност и намира връзка между инцидентите и опита за отравяне на Емилиян Гебрев. Разследва се и връзка с взривовете в Чехия от 2014 година. Разкритията по тях обтегнаха отношенията между Прага и Москва.

Подозира се, че четири взрива са дело на руски граждани, като забележете - първият е през есента на 2011 година, а последният е от март 2020 г. И при четирите няма жертви. Твърди се, че първо е възникнал пожар, който е причина за евакуация на хората, които са били в складовете или цеховете и след това дистанционно за взривени големи количества боеприпаси.

Според прокуратурата първият взрив е в складове на ЕМКО и е унищожена продукция, предвидена за износ в Грузия, когато конфликтът с подкрепяните от Кремъл Абхазия и Южна Осетия е особено остър.

Четири взрива в складове и заводи за боеприпаси и един пожар унищожил веществени доказателства по разследването на инцидентите водят в една посока разследващите.

"12.11.2011 г. до с. Ловнидол, когато е взривен склад, собственост на фирма ЕМКО. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В склада е имало над 3000 152-милиметрови снаряди. Всички са унищожени. Те са модернизирана версия на произвежданите от времето на съветската епоха и са предназначени за артилерийските системи на Грузия, която е в конфликт с подкрепяните от Кремъл Абхазия и Южна Осетия. Три години и половина по-късно на 21 март 2015 г. над 2000 неуправляеми реактивни снаряди и противотанкови гранати са унищожени при следващ пожар и последвал взрив.

"През 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция по информация на Министерство на икономиката също е собственост на търговско дружество ЕМКО", уточни Сийка Милева.

Както и при случая в Ловнидол, така и в Иганово първо възниква пожар. Взривовете в склада са предизвикани дистанционно, установяват разследващите.

На 14 април, нови взривове будят Иганово. Този път е унищожен цех за производство на боеприпаси. И в този случай първо има пожар. Веществените доказателства от двата взрива се анализират подробно от експертите в бившия Институт по специална техника.

На 31 май 2015 година обаче там възниква пожар и унищожава тези доказателства. Експертиза доказва, че пожарът не е в резултат на самозапалване.

Продукцията от Иганово е било подходяща за съветските артилерийски системи, които са на въоръжение както в Грузия, така и в Украйна. В този период и двете страни търсят именно такива муниции. Четвъртият случай унищожава отново производствен цех.

"През 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал"-Казанлък", заяви Сийка Милева.

Взривът е от 11 март миналата година. Отново е започнал с пожар, който е довел до бърза евакуация на работещите, а взривът е последвал малко по-късно. Разследващите отново събират доказателства за дистанционно взривяване.

"Шест руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и опитите за отравяне на Емилиян Гебрев. От така събраните доказателства до момента с висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специална продукция за Грузия и Украйна", разкри Сийка Милева.

За отравянето на Емилиян Гебрев страната ни е обявила за международно издирване с червена бюлетина на Интерлпол и Европейска заповед за арест трима служители на руското ГРУ. Според данни на партньорски служби - други трима, които се подозират като съпричастни към взривовете, също са служители на отряд "29155" на ГРУ и те са ръководени от ген. Игор Сергеев. Главният прокурор Иван Гешев благодари на ДАНС и спецпрокурорите, които разследват аферата.

"Аз съм тук, за да ги окуража и в частност колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на нашите европейски партньори от ЕС, и най-вече в интерес на българските граждани и общество", обясни Иван Гешев.

За съпричастността на шестимата към инцидентите се събират доказателства включително е за връзка с взривовете в Чехия.

От ЕМКО отново реагираха писмено на разкритията, като обявиха, че твърденията на прокуратурата са лъжа. Дори отрекоха, че взривените в Ловнидол снаряди са били предвидени за износ към Грузия.

Отричат също, че взривовете в Иганово имат общо с ЕМКО. Твърдят още, че прокуратурата заблуждава българската и международната общественост с неверни факти. От ЕМКО заявяват, че си запазват правото да предоставят и по-подборна информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Има такъв народ" върна мандата - какво следва (ОБЗОР)
"Има такъв народ" върна мандата - какво следва (ОБЗОР)
8-годишно момиче от Поморие откри рядък скъпоценен камък
8-годишно момиче от Поморие откри рядък скъпоценен камък