НОВИНИ

Лавров с коментар за предполагаемата руска намеса при взривовете в оръжейни складове в България

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:14, 28.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Руският външен министър Сергей Лавров - попита защо България говори за подозренията си едва сега , след Чехия, а върховният представител за външната политика на ЕС - Жозеп Борел заяви, че отношенията между Брюксел и Русия продължават да се влошават.

Пред журналисти в Москва Сергей Лавров каза, че в медийни публикации Емилиян Гебрев твърди,че в Чехия са съхранявани само корпуси за противопехотни мини. В някакъв момент обаче, корпусите са изнасяни в трета страна, където са получавали по думите му - "необходимия пълнеж".

"Получава се, че за последните 10 години българската страна или нищо не е знаела и едва сега, след като в Чехия се хванаха за събития от 2014, се опитва да засенчи чехите и да погледне още по-дълбоко в историческата ретроспекция. Хубаво, че още не ни обвиняват за убийството на ерцхерцог Фердинанд - по всичко личи, че натам върви", заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

София обвинява шестима руски граждани, които са били на територията на България по време на четири експлозии в оръжейни в складове, за периода 2011 -2020. Руското посолство в страната ни не е било уведомено за разследването.

Според Лавров, Брюксел трябва да обясни какво е отношението на частни компании към търговията с оръжие.

"Допускам, че ЕС трябва да се погрижи за ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, свързана с това, че отношение към търговията с оръжие, към съхранението на оръжие, боеприпаси, имат някакви частни предприемачи. И ЕС все пак е длъжен да отговори на въпрос, който е свързан с това доколко ЕС контролира изпълнението на задълженията на своите членки по различни документи в сферата на търговията с оръжие", заяви Сергей Лавров.

В Брюксел, върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че отношенията с Русия са силно влошени.

"Нашите отношения с Русия - още веднъж, са в много ниска точка. За съжаление не можем да пренебрегнем това, че тази негативна тенденция продължава и стигаме още по-опасни нива на влошаване (на отношенията)", коментира Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност.

Брюксел няма да позволи да бъде заплашван.

"Виждам обезпокояващата тенденция на руските власти, които изглежда избират нарочно да задълбочават противопоставянето със Запада, с нас, включително с продължаващи атаки на дезинформация и други дейности", заяви Жозеп Борел.

Утре се очаква ЕП да приеме резолюция за влошените отношения между Русия и Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще научи утре имената на съперниците си за ЕвроБаскет 2022
България ще научи утре имената на съперниците си за ЕвроБаскет 2022
В Русе почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки
В Русе почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки