НОВИНИ

ЕС готви нови закони за изкуствения интелект

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:49, 28.04.2021
Чете се за: 05:55 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия предложи нови правила за изкуствения интелект. За първи път ЕС ще има законодателна рамка за използването и развитието на този вид технологии. Целта, която Брюксел си поставя, е Европа да се превърне в световен център на изкуствения интелект.

Представете си спешна ситуация - въпрос на секунди е да бъде спасен човешки живот. Вече съществува програма, която отговаря на спешни повиквания и разпознава симптомите на сърдечен удар по-бързо от човешки оператор.

Здравеопазването е само една от областите, в която масово навлизат технологиите с изкуствен интелект. Пазаруването онлайн вече е всекидневие. Смартфоните ни имат виртуални асистенти, които отговарят на въпросите ни и организират програмата ни.

Софтуерът за устни и писмени преводи разчита също на изкуствен интелект. Умни термостати анализират поведението ни у дома, за да пестят енергия. Технологиите с изкуствен интелект обещават да преобразят всички аспекти на живота и икономиката.

Еврокомисия представи първото по рода си законодателно предложение, което да гарантира бързото навлизане на изкуствения интелект в живота ни.

"Днес изкуственият интелект носи големи ползи за живота ни, а това е само началото. В този момент, докато говорим, благодарение на изкуствения интелект се спасяват животи. Той допринася за осъществяването на Зеления пакт, като помага на фермерите да оптимизират ресурсите. Той е в помощ дори на инженерите, които се опитват да възстановят катедралата Нотр Дам в Париж", заяви Маргрете Вестегер, изпълнителният заместник-председател с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера".

Изкуственият интелект е способността на машините да демонстрират качества, присъщи за хората - да разсъждават, да учат, да планират, дори да творят. Затова когато става дума за такъв тип технологии, доверието в тях е задължително.

В основата на новите законодателни действия е защитата на правата ни като потребители и граждани и гаранциите, че машините няма да изместят хората или да се превърнат в заплаха за тях. Затова Брюксел предлага подход за оценка на технологиите според рисковете, които носят.

"Предлагаме пропорционален и основан на риска подход, който следва една проста логика: колкото по-висок е рискът, на който е изложен животът ни заради определен изкуствен интелект, толкова по-строги са правилата, които го регулират", допълни Маргрете Вестегер.

Типичен пример за високо рисков изкуствен интелект е използването на биометричната идентификация. Тя може да бъде много полезна, когато отключваме мобилния си телефон, но може да води и до злоупотреби със събиране на данни и нарушаване на права, когато става дума за идентификация от разстояние и сред големи маси от хора. Затова и в бъдеще употребата на биометричната идентификация от разстояние ще подлежи на строги изисквания и регулация.

Европейският парламент е доволен от предложението на Комисията. Евродепутатите вече създадоха специална комисия, която анализира отражението на изкуствения интелект върху европейската икономика.

Председателят ѝ румънският евродепутат от "Обнови Европа" Драгош Тудораке смята, че предложението е първото по рода си в световен мащаб и ще окаже силно влияние върху развитието на изкуствения интелект не само в Европа, но и в света.

"Мисля, че пандемията ни помогна на нас като хора, но и на обществата и правителствата да осъзнаем важността на изкуствения интелект и способността му да трансформира живота ни, да дигитализира обществата и икономиките ни. Пандемията в някаква степен ускори реакциите ни, накара нас, които създаваме политиките и законите, да дефинираме начина, по който искаме технологиите да участват в живота ни", добави Драгош Тудораке - евродепутат от "Обнови Европа", Румъния.

Европейският съюз се готви да мобилизира сериозни инвестиции в технологиите с изкуствен интелект.

"Инвестициите са много важни. В рамките на програмата "Цифрова Европа" и чрез "Хоризонт Европа" ще предложим инвестиционна програма в размер на 1 милиард евро на година. Целта е да генерираме допълнителни инвестиции от частния сектор и държавите членки, с цел постигане на годишен обем на инвестициите от 20 милиарда евро през идните десет години", каза още Тиери Бретон - еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

В новия Механизъм за възстановяване и устойчивост са отделени 134 милиарда евро за цифрови технологии.

Държавите също ще играят ключова роля в прилагането на новите регламенти. Всяка от тях ще трябва да определи един или повече компетентни органи, които да упражняват надзор върху прилагането на технологиите с изкуствен интелект и един национален орган, който да представлява държавата в Европейския съвет за изкуствения интелект, който ще бъде създаден.

Вижте повече от предаването "Светът и ние".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят дискотеките и нощните барове от утре
Отварят дискотеките и нощните барове от утре
„Аскеер” присъжда за първи път три награди за цялостен принос
„Аскеер” присъжда за първи път три награди за цялостен принос