НОВИНИ

Парламентът ще направи утре опит да продължи с Изборния кодекс

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:40, 28.04.2021
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Заседанието на парламента се провали. Депутатите отхвърлиха седмичната програма на Народното събрание. Така не се стигна до гледане на второ четене на промените в Изборния кодекс. ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС гласуваха въздържали се и така против дневния ред се оказаха 123-ма народни представители. Последва председателски съвет.

След две гласувания седмичната програма на парламента не беше одобрена. И така шестото заседание на 45-ото Народно събрание се провали. Заседанието трая рекордните 10 минути. След това споровете се пренесоха в кулоарите за това кой всъщност го е провалил.

"По този начин програмата не е приета сега... Сега като че ли не сме изпадали в такава ситуация поне аз не", посочи Кристиан Вигенин - зам.-председател на Народното събране от ПГ на "БСП за България".

Така парламентът не гледа днес промените в Изборния кодекс, създаването на комисии за Росенец и за полицейското насилие по време на летните протести. От ГЕРБ не подкрепиха дневния ред с мотив, че одобрението и кворума са работа на мнозинството и ще стоят зад бързането с изборните промени.

"Това не е дневният ред на обществото. Очакваме адекватна програма, за която всички ние да носим отговорност и която да реши някои от проблемите на българските граждани. Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не смятаме, че е най-сериозната тема в държавата ни", заяви Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От формацията на Слави Трифонов коментираха, че случилото се днес е добра илюстрация на това защо са върнали мандата.

"Ако трябва ще отидем на нови избори, суверенът ще прецени и отново ще раздаде картите, защото виждате каква е ситуацията в Пленарна зала 50 срещу 100 и кусур въздържали се - не става", каза Станислав Балабанов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли обвиненията за договорка с ГЕРБ и ДПС и обяви, че за тях изборното законодателство не е най-важното.

"Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една единствена причина. За нас най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които Парламента трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и на хората. Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, за младите семейства, за възрастните хора", коментира Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

Според "Демократична България" заради ГЕРБ, БСП и ДПС няма да може да се отговори на призива на хората за промяна, поне в изборното законодателство.

"Съвсем ясно е, че ГЕРБ, БСП и ДПС бламират възможността да се променят изборните правила. Така че, ако не може да се реализира мандата, все пак да се отиде на избори в рамките на възможното на едни актуализирани изборни правила, защото гражданите биха очаквали поне това да свършим за тях", изтъкна Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От "Изправи се! Мутри Вън!" направиха аналогия с предателството на Юда.

"Юда влезе, беше извършено предателство срещу българския народ. Не за 30 сребърника, а от 13 милиарда лева. Направиха го три партии, които блокираха парламента", заяви Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

Единствено от ДПС не коментираха ситуацията. Свиканият председателски съвет реши още утре сутринта да има извънредно заседание с две точки Изборен кодекс и промени в правилника на Народното събрание.

"Коректното отношение изискваше председателите на ПГ да информират за това, че са против точките, които са включени в днешната програма. Това са отново действия на определени парламентарни групи, видя се на таблото, които саботират днешния дневен ред", допълни Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

"Изборното законодателство буквално се пренаписа и то фундаментално за една нощ. С минимално кратък срок за внасяне на предложения между първо и второ четене. Това е абсолютно ненормално и ние заявихме нашата позиция още миналата седмица и тази позиция ще остане валидна до края на този парламент", заяви Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8-годишно момиче от Поморие откри рядък скъпоценен камък
8-годишно момиче от Поморие откри рядък скъпоценен камък
Иновативно: Ученици от Русе изобретиха биопатрони със семена за залесяване
Иновативно: Ученици от Русе изобретиха биопатрони със семена за залесяване