НОВИНИ

Здравната комисия одобри на първо четене искането за внос на руската ваксина "Спутник V" (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
16:25, 28.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Здравната комисия одобри на първо четене искането за внос на руската ваксина "Спутник V", преди тя да е одобрена от ЕМА. Предложението е на БСП.

Решението беше взето след оспорван дебат. Според Изпълнителната агенция по лекарствата обаче руската ваксина няма как да бъде използвана у нас, ако не бъде одобрена от европейския регулатор.

Зелена светлина получиха и предложенията за промени в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да не бъдат третирани като публични предприятия.

"Зелени коридори" за ваксиниране по празниците - вижте кои ваксини ще се предлагат

За втори път въпросът с вноса на руската ваксина у нас ще стигне до парламента. И отново идеята предизвика разгорещени спорове.

"Отново Министерството на здравеопазването се опитва да сложи прът в колелата на тази идея с аргументи, които са непрофесионални, несъществени и най-важното не са в консенсус с интересите на нацията", заяви Георги Михайлов от "БСП за България".

Според здравното министерство страната ни разполага с достатъчно ваксини и не се налага да се търсят допълнителни количества. Освен това, за да може да се прилага руската ваксина у нас, тя трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, както и да се промени нашето законодателство.

"Проблемът е законов, ако вие приемете такъв законов текст, няма проблем това да се случи", допълни министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

"Лекарственият продукт трябва да бъде за лечение, в случая се касае за профилактика и не трябва да има алтернативи на българския пазар, в случая вече има 4 разрешени ваксини", отбеляза Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

"Аз не мога да разбера защо говорим само за "Спутник", а не и за другите по-интересни - антигенни например. Ако ни трябват ваксини и търсим ваксини, би следвало да разгледаме всички възможни доставки", добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според здравния министър Агенцията по лекарствата няма капацитет да извърши оценка на ефикасността на ваксината, както и да оцени добрата производствена практика.

"Ако такова решение бъде взето, това означава държавата да поръча от руската ваксина и да си наруши както европейския регламент, така и да искате българската Изпълнителна агенция по лекарствата да издаде разрешение за употреба в страната. Много ви моля нека да мислим разумно", коментира проф. Костадин Ангелов.

От БСП обявиха, че ще внесат необходимите предложения за промени в законодателството.

"Ние сме готови веднага да внесем съвсем малки законодателни промени, за да може това да бъде осъществено", категоричен бе Георги Михайлов от "БСП за България".

На първото си заседание здравната комисия одобри и други две предложения за промени - в Закона за здравето, касаещ Националния пандемичен план и в Закона за лечебните заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият доклад на "Фрийдъм хаус": Демокрацията в България продължава да се влошава
Новият доклад на "Фрийдъм хаус": Демокрацията в България продължава да се влошава
Благодатният огън пристига с правителствения "Фалкон"
Благодатният огън пристига с правителствения "Фалкон"