НОВИНИ

8-годишно момиче от Поморие откри рядък скъпоценен камък

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 28.04.2021
25759
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

8-годишно момиче от Поморие откри рядък скъпоценен камък. Малката Тереза е превърнала намирането на редките находки в свое хоби.

Тереза Първанова е ученичка във втори клас в Поморие. От близо година, заедно с родителите си, обикаля страната в търсене на скъпоценни камъни. Последната ѝ находка е Септария, оформила се преди около 50 милиона години, в резултат на вулканични изригвания.

"С мама и тати се чудехме къде да отидем и мама искаше да събираме камъни. Отидохме на една река и започнахме да търсим камъни", разказва малката Тереза.

Така откриват рядката находка Септария. В началото обаче 8-годишното момиче не разбира, че това е много специфичен камък.

"Помислих си, че е най-обикновен камък. Но мама го е взела и го е изпратила на едни хора, които познават камъните, дали са скъпоценни и те са открили, че е скъпоценен", споделя момиченцето.

Предстои специфичният камък да бъде дарен на музея "Земята и хората" в София, а малката Тереза да получи сертификат, като неин откривател. Майката на 8-годишното момиченце успяла да запали дъщеря си по това хоби.

"Търсим минерали, кристали, фосили. Септарията е именно такава вкаменелост. Тя е глинена конкреция, която вследствие на дехидратацията се пропуква и образува в средата точно седем лъча. Това я прави много специфична и е рядка находка за България. Първата Септария всъщност я откри Тереза", заяви Петя Първанова, майка на Тереза.

8-годишното момиче се радва искрено, че е направила такова откритие. Разказва, че обича да ходи с майка си на различни планини и реки и да събира камъни. Като порасне малката Тереза иска да стане каменар, защото открива нещо ново и научава повече за камъните.

"Аз я наричам, че е ощетено дете, защото нейните набори, приятели, познати, ходят и играят в моловете или по детските площадки, тя също ходи, но по-рядко. Тя е с предопределено хоби от родителите си", допълва майката на Тереза Петя Първанова.

Хоби, което обаче много ѝ харесва. Вече има събрана цяла колекция от различни камъни и минерали. И ще продължава да търси до следващото ѝ голямо откритие.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски граждани са заподозрени за взривове в складове и оръжейни заводи у нас
Руски граждани са заподозрени за взривове в складове и оръжейни заводи у нас
Парламентът ще направи утре опит да продължи с Изборния кодекс
Парламентът ще направи утре опит да продължи с Изборния кодекс