НОВИНИ

Пендаровски: София да определи човек, с когото Скопие да преговаря

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 28.04.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Република Северна Македония е готова да поднови преговорите с България, за да реши спора и да започне диалога с Европейския съюз. Това каза президентът Стево Пендаровски в Брюксел, където вчера и днес разговаря с европейски представители. Той добави, че разбира каква е политическата ситуация у нас и че тя не дава възможност за сериозни решения.

Пендаровски призова София да определи специален пратеник за диалога, какъвто е избраният от Скопие Владо Бучковски. Той повтори, че в преговорите не бива да влиза темата за идентичността, определена от страната му като "червена линия".

Пендаровски каза, че е получил "силна подкрепа за начало на преговори" по време на разговорите си с председателя на Европейския съвет и еврокомисаря за разширяването.

След срещата с Пендровски генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че разногласията между Република Северна Македония и България може да се изгладят в рамките на алианса, който е платформа за обединение и диалог между съюзниците.

"НАТО насърчава диалога между съюзниците, когато са налице различия. Искам да напомня факта, че куражът и политическото лидерство в Скопие, в София и Атина, направиха възможно постигането на политическо споразумение по въпроса за името, по всички проблеми. Това отвори вратата за пълноправното членство на Северна Македония в НАТО. Днес Северна Македония е високо ценен съюзник в Алианса. Разбира се, виждаме и някои различия. Окуражаваме конструктивния диалог между съюзниците за решаване на тези различия", заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж, размахвал пистолет срещу деца в Пловдив
Задържаха мъж, размахвал пистолет срещу деца в Пловдив
Борисов: Опонентите ни нямат капацитет да управляват (ОБЗОР)
Борисов: Опонентите ни нямат капацитет да управляват (ОБЗОР)