НОВИНИ

Борисов: Опонентите ни нямат капацитет да управляват (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 28.04.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Всички разходи по държавния бюджет са осигурени до края на годината, а парите за борба с коронакризата - до юни. Така финансовият министър Кирил Ананиев отговори на искането на президента Румен Радев да бъде актуализиран бюджетът.

Правителството в оставка реши Томислав Дончев да започне консултации по Плана за възстановяване и устойчивост с Европейскат комисия. Премиерът в оставка Борисов коментира, че новото мнозинство в парламента ще вкара страната в тежка политическа криза поради некомпетентност и неподготвеност.

Пари за държавните политики има до края на годината, заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев, след като правителството отпусна 83 млн. лв. за по 1000 лв. допълнително възнаграждение за борещите се с COVID на първа линия.

"Извънредните допълнителни разходи за COVID-19, в това число за бизнеса и за семействата, са осигурени не само за месец май, но и за юни. През следващата седмица с министър Сачева ще внесем поредния проект на постановление", заяви министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев.

"Ама колко седмици? Ние няма ли да си ходим? Цяло лято искаха да си ходим, сега един месец продължават да се мотаят. Те вече трябваше да имат правителство, да са актуализирали бюджет, да са направили, каквото искат. Каквото лъжеха хората", допълни Бойко Борисов, министър-председател в оставка и лидер на ГЕРБ.

Тъй като нито една партия не е предложила нов План за възстановяване и устойчивост, Томислав Дончев ще започне консултации с ЕК по сегашния.

"Има такъв народ" върна мандата - какво следва (ОБЗОР)

"Последният вариант е изпратен на 20 април на службите на Европейската комисия. Оттук нататък сме готови да стартираме процедурата, която ЕК е препоръчала, така наречената предварителна проверка, която ще удостовери дали Планът съответства на 11-те критерия, които са заложени в регламента", допълни вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Когато приключи предварителната проверка, Планът ще е готов и ще бъде одобрен от еврокомисията и Съвета. По Плана България може да получи 10,8 млрд. евро - 6,2 млрд. евро са грантове и 4,5 млрд. - заеми.

На заседанието на кабинета в оставка Бойко Борисов коментира и върнатия от "Има такъв народ" мандат.

"За една шепа парички тези са предали Господа, Юда, тези предадоха мечтите, очакванията на много хора. И ще ни вкарат в такава тежка политическа криза, ще касират изборите след това. Радев ги помпа, потърква ръце, за да може служебното правителство да остане, докато той каже", каза Борисов.

Напомни, че предложената подкрепа от ГЕРБ за правителство, което да прилага антикризисни мерки, е била отхвърлена.

Политическите реакции след връщането на мандата от "Има такъв народ"

"Отново не показаха на хората какво искат, какво правят, единствено се водят от злобата и от своята некадърност, национални предателства. Ние им казахме - ето управлявайте, ще ви предоставим каквото искате, само не вкарвайте държавата в политическа криза. Моля ви се!", отбеляза Борисов.

Коментира и подготвяните промени в Изборния кодекс.

"Всички се вторачиха да услугват на Радев, да му променят Избирателните кодекси, без изобщо да се занимават с ежедневието на хората", каза още Борисов.

Кабинетът в оставка удължи извънредната епидемична обстановка с месец.

Решено: Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 май

Свещеният огън ще дойде в България в събота. Разпети петък ще е неработен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пендаровски: София да определи човек, с когото Скопие да преговаря
Пендаровски: София да определи човек, с когото Скопие да преговаря
"Има такъв народ" върна мандата - какво следва (ОБЗОР)
"Има такъв народ" върна мандата - какво следва (ОБЗОР)