НОВИНИ

Закриват спецсъдилища и спрецпрокуратури - решението е взето на първо четене от правната комисия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:00, 28.04.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Мнозинството в правната парламентарна комисия подкрепи предложението на "Демократична България" да бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратури. На първо четене "за" промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс гласуваха 10 депутати, двама бяха "против", а петима се въздържаха. От прокуратурата и Камарата на следователите реагираха остро на предлаганите промени в Закона за съдебната власт, НПК и в конституцията.

Законопроектът предложен от "Демократична България" цели две основни промени - въвеждане на двойно мнозинство за гласуванията във ВСС и закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

"Много са случаите, в които виждаме подобна форма на политизирано правосъдие. Те се използват като бухалка от властта за елиминиране на политически и бизнес опоненти", заяви Атанас Славов от "Демократична България".

Предложението предизвика остра полемика. От "Изправи се! Мутри вън!" разкритикуваха остро работата на специализираното правосъдие.

"Инквизиция и тормоз спрямо всички. Нула напредък. Огромните критики на венецианската комисия и на всички органи се дължат именно на работата на специализираните съдилища. Ефективността им е нула. Колкото по-бързо ги закрием, толкова по-добре", коментира Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

От БСП също подкрепиха принципно предложението, но казаха, че трябва да се действа спокойно и професионално.

"Този съд, който беше представен като съда, който трябва да съди властта, се превърна в съд на самата власт. Нямат доверие, защото нямат резултати. Едно изречение може да цитирате само оттам - няма още осъдени лица. Закриването на тези съдилища е наложителна мярка. Тя трябва да се направи спокойно и трябва да се направи професионално. Затова се обръщам към вносителите на законопроекта, имате нашата принципна политическа подкрепа на първо четене", заяви Крум Зарков от БСП.

От ДПС изтъкнаха, че никога в историята на тази комисия не се е случвало да не бъде поискано официално становище от заинтересованите страни по дадени промени.

"Освен политическа воля и експертиза дали има достатъчно дълъг живот този парламент, г-н Зарков? Този дебат колеги не трябва да е на парче", смята Хамид Хамид от ДПС.

Според ГЕРБ промените са внесени набързо и целят хаос в съдебната система.

"Това са лобистки интереси, защитени чрез тези законопроекти, на обвиняеми и се цели спиране на дела в Специализирания съд. Искаме сериозен дебат по темата, искаме да чуем мнението на експертите по отношение на развитието или реформата, макар че вече е клише в съдебната система", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Вътрешният министър в оставка заяви, че дейността на специализираните институции е оценена високо.

"Моя работа като вътрешен министър е да посочвам факти. А това е факт. Доверието от страна на партньорските служби в структурите, които противодействат на организираната престъпност в България се повишава с всеки изминал ден", коментира Христо Терзийски, министър на вътрешните работи в оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следователи обискираха апартамента на Рудолф Джулиани
Следователи обискираха апартамента на Рудолф Джулиани
Вторият отбор на ансамбъла с дебют на контролно състезание
Вторият отбор на ансамбъла с дебют на контролно състезание