НОВИНИ

Огромен интерес към чатбота на БНТ по въпроси за COVID-19

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:46, 28.04.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Огромен интерес към иновация, достъпна на новинарския сайт на БНТ. За по-малко от два месеца стотици потърсиха отговори на въпроси, свързани с COVID-19 и ваксините.

Обществената телевизия е първата българска медия, която ви осигури възможност да попитате експертите за всичко, което ви вълнува по темата чрез специален чатбот. България е една от страните, в които хората най-много се възползват от иновацията.

Чатбот в сайта на БНТ отговаря на въпроси за COVID-19

Най-честите въпроси от България са свързани с ваксините. Хората се интересуват още и как COVID-19 влияе на психичното здраве или как се отразява, ако имаш придружаващо заболяване.

"В морето от информация, така наречената инфодемия, за която говорим и хората се лутат, всеки един от нас да знае, че това пространство, този инструмент е някакъв пристан на спокойствие", казва Ивайло Спасов, директор "Комуникация за социално развитие" - УНИЦЕФ.

"Това е възможността хората да получават информация и тази информация да е достатъчно достоверна, а именно секцията COVID-19 в нашия сайт. Първи бяхме в това не заради нещо друго, а защото осъзнахме колко е важно наистина в пиковите моменти на пандемията хората да имат място, където да задават своите въпроси, а те никак не са малко", казва Христина Христова, водещ на "Денят започва" по БНТ.

Несъмнено ваксините са темата, която вълнува обществото напоследък. Именно това отчита и чат ботът.

"COVID-19 сега е добър повод, с всичките си лоши аспекти, да припомним тези факти и да разберем, че ако не използваме този щит, който бихме могли да получим чрез една ваксина, защото тя не е панацея, но е наистина под формата на щит, са много малко другите начини да запазим здравето си и това на близките си", казва Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България.

Опцията за задаване на въпроси може да бъде намеренa и на сайта на Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Центъра по заразни и паразитни болести, както и като приложение за смартфон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До сутринта валежите навсякъде ще спрат
До сутринта валежите навсякъде ще спрат
Ваксинираната жена с две дози на "Астра Зенека" все още не е получила валиден документ от болницата
Ваксинираната жена с две дози на "Астра Зенека" все още не е получила валиден документ от болницата