НОВИНИ

Предизвикателство в Световния ден на танца вдъхнови операта в Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 28.04.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

По повод Международния ден на танца 29 април Държавна опера-Стара Загора се включи в предизвикателството Йерусалема Денс Чалендж. 300 души - целият колектив на културния институт, танцуваха в центъра на града.

В продължение на две седмици целият колектив на операта по отделни звена - администрация, хор, оркестър, балет, солисти, технически служби, репетира танца, ръководен от балетистите Александър Марков и Калин Любенов.

В условията на пандемията една песен зарази хиляди потребители на социалните мрежи. Южноафриканският хит "Jerusalema" вдъхнови мнозина и се превърна в едно от най-интересните предизвикателства през годината. Хиляди хора танцуват на звуците, а клиповете се превърнаха в истински фурор. Песента на южноафриканския диджей се появява в края на миналата година и само за няколко месеца завладява света и заразява всички с ритъма си.

Хитът печели световна слава и е гледан над 185 милиона пъти в YouTube. По-късно песента се превръща и в глобално танцово предизвикателство. През февруари тази година анголска танцова трупа създаде видео, което показва танцови движения към песента. Видеоклиповете с предизвикателството носят послание за надежда. Хора от всякакви националности и професии се включват в ритмичните движения.

Предизвикателството е известно като универсален химн на единството, пример за това как танцът сплотява в тези времена дори и с маска на лицето.

Текст: Иван Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР обяви засилени полицейски мерки по Великден
МВР обяви засилени полицейски мерки по Великден
Вдигнаха дерайлиралите цистерни край Ветово
Вдигнаха дерайлиралите цистерни край Ветово