НОВИНИ

МВР обяви засилени полицейски мерки по Великден

bnt avatar logo
от БНТ
22:56, 28.04.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

МВР обяви засилени полицейски мерки по време на Великденските празници. Екипи ще следят за скоростта по пътищата, както и за спазване на противоепидемичните мерки в и около храмове.

На предстоящите празници служители на Охранителната полиция ще следят за носене на маски в храмове, църкви, манастири и спазване на дистанция вътре и извън тях. Районът около храм-паметника "Свети Александър Невски" ще бъде отцепен за автомобили. Екипи ще се грижат за реда и на местата, където има повече хора.

"Ще бъде засилено полицейското присъствие около автогари, жп гари, по влаковите състави и другите обществени места, на които се очаква висока посещаемост", съобщи инспектор Георги Кандев от "Охранителна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

Ще бъдат положени усилия да не се допускат престъпления и да бъде опазен общественият ред, а повишено внимание ще бъде обърнато на джебчийски кражби.

Заради очаквания интензивен трафик полицаите са в готовност да регулират и подпомагат движението. Ще има екипи в пътните участъците, където има стеснения и ремонти. По магистралите "Тракия" и "Хемус" не се очакват сериозни затруднения.

"На 29 и на 30 април, на 4 и 9 май всички налични технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат на пътя", заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

Той призова всички водачи да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта.

Освен към спазване на допустимата скорост, контролът ще бъде насочен и към агресивните шофьори. През другите почивни дни КАТ планира и засилени полицейски проверки за употреба на алкохол, наркотични вещества и за неправоспособни водачи в малките населени места.

"Целта на засиления контрол е да бъде оказан превантивен ефект върху поведението на водачите с цел намаляване възникването на тежки пътнотранспортни инциденти", коментира старши инспектор Тихомир Неделчев от "Пътна Полиция".

На Великден в най-големите православни храмове в страната ще дежурят екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Осигурени са 30 екипа с противопожарни автомобили. Обърнато е най-вече внимание за спазване условията за успешна евакуация и успешно пожарогасене по време на църковните служби в православните храмове", съобщи комисар Георги Толин.

По време на празниците Криминалната полиция ще следи с повишено внимание за домови кражби.

"Имаме твърдата решителност да действаме сериозно по време на празниците и да не допуснем извършване на престъпни деяния", каза инспектор Росен Белишки от отдел "Криминална полиция".

Той отправи призив към хората да обезопасят входните, балконските врати и прозорците на домовете си.

Текст: Златина Иванова, стажант-репортер

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новородено слонче в зоопарка в Мюнхен тъгува за публиката си
Новородено слонче в зоопарка в Мюнхен тъгува за публиката си
Предизвикателство в Световния ден на танца вдъхнови операта в Стара Загора
Предизвикателство в Световния ден на танца вдъхнови операта в Стара Загора