НОВИНИ

Емил Димитров: Проблем с водата тази година и догодина няма да има

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 29.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

С водата тази година и догодина проблем в България няма да има. Това заяви в "Денят започва" министърът на екологията в оставка Емил Димитров. Но при условие, че нормално, планомерно и внимателно се хаби водата, намалят се загубите и ВиК сектора получи средства, за да може да оправи системата, която 60 - 70 години не е пипана, уточни той.

"Вода има, почти 90% питейно-битовото водоснабдяване е подсигурено. Казвам почти 90%, защото имаме два-три язовира, които са до половината пълни и общата картина ми е примерно 85%", каза още Димитров.

Проблемът е друг, допълни той - минаха няколко урагани, циклони и антициклони, няколко пъти вали дъжд по 4 дни, топи се снегът с огромна сила и ние трябва тези язовири леко да ги свалим и да прекараме вода. До този момент сме прекарали 1 млрд. - 1,2 млрд. кубически метра вода през язовирите, които са пълни, без да създадем проблем.

"Имаме вода, подсигурили сме всичко, имаме преливащи язовири, които ги държим на точно определени нива", увери Димитров.

По думите му най-големият проблем е София.

"Източихме 150 млн. кубически метра от язовир Искър, за да може снегът да дойде в него. В същото време имаме проблем с проводимостта на реката. Поддържаме добри отношения със Столична община, чакаме последната десетдневка на месец май да спрем реката, за да можем да изчистим дърветата, за да не правят бент и да заливат села надолу. В момента има вода в речните корита и да искаме да почистим не можем. Последната десетдневка на месец май ще трябва да изпуснем язовир Искър. Организираме това нещо, което е много мащабна операция и същевременно се опитваме язовира плавно да го източваме и плавно да го допълваме. Но всичко е неподвластно на времето, затова имаме проблеми с комините, реките и язовирите", обясни Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Ганев: Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите няма да се наложи ревизия на бюджета
Георги Ганев: Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите няма да се наложи ревизия на бюджета
Два черни лебеда са новите обитатели на езерото в парк "Бачиново" (Снимки)
Два черни лебеда са новите обитатели на езерото в парк "Бачиново" (Снимки)