НОВИНИ

Прокурори протестираха мълчаливо срещу закриване на спецсъдилищата (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 29.04.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурори от цялата страна протестираха заради приетите на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

Прокурорите видяха в приетите на първо четене от парламентарната правна комисия промени, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури, лобизъм. Според представителите на държавното обвинение целта е да се унищожат, по думите им, работещи структури, заради интересите на чужди държави, както и за да се осигури личният интерес на разследвани и подсъдими.

"Определени обвиняеми и подсъдими, които разполагат със значителни парични средства да избегнат наказателна отговорност. Ние не можем да си обясним каква е друга целта", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Шефката на Специализираната прокуратура подчерта, че благодарение на работата на колегите й, мониторингът върху страната ни по тема "организирана престъпност" е свален от Европейската комисия. Според Маджарова през последните години работата на специализираните съдилища и прокуратури е дала добър резултат.

"Тук сме, защото според нас, по вътрешното ни усещане върховенството на закона отново е в опасност. Тук сме заради обикновените български граждани, заради гражданското общество, защото то следва да бъде информирано", каза Валентина Маджарова.

Ръководството на прокуратурата подкрепя протеста на прокурорите, следователите и съдебните служители

Протестът на прокурорите и следователите беше подкрепен и от обвинител номер едно. Иван Гешев подчерта, че е при колегите не в качеството на главен прокурор, а като редови магистрат.

"За да подкрепя колегите си, които от друга страна са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и общество. Аз съм само по тази причина тук", обясни той.

СНИМКИ: БГНЕС

Часове след протеста на извънредно заседание се събра Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Според кадровиците приетите от депутатите промени в Закона за съдебната власт и НПК нарушават принципите на законност, разделение на властите и независимост на съдебната власт. Според прокурорската колегия закриването на специализираните съдилища и прокуратури ще възпрепятства приключването на вече започнали дела и разследвания.

"Изразяваме острото си несъгласие с така приетите промени в тези два закона. Като считаме, че същите представляват засягане на принципите на законност, на правовата държава и на независимостта на съдебната власт", заяви Калина Чапкънова, която е член на Прокурорската колегия на ВСС.

Декларацията на прокурорската колегия е изпратена до Европейската комисия, Европейския парламент и посланиците на страните членки на ЕС, САЩ и Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощник на военното аташе в руското посолство е изгоненият дипломат
Помощник на военното аташе в руското посолство е изгоненият дипломат
БСП решава какво да прави с мандата на 1 май
БСП решава какво да прави с мандата на 1 май