НОВИНИ

Как са изписвали Великденските яйца в миналото?

bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 29.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Любопитно
Слушай новината

Освен варени яйца, за шаренето са нужни специална писалка, черен пчелен восък и свещ. Твърди се, че в миналото яйцата, изписани по този начин, са били раздавани по време на годеж. А в някои търговищки села техниката остава традиционна до днес.

"Тази техника на рисуването - изписването на Великденски яйца, е съществувало в нашия край. За съжаление около 30-те години на миналия век тя изчезва. И затова нашето желание, цел и задача е да възродим тази техника, още повече, че тя е толкова приятна, толкова интересна и накрая всяко детенце си отива със своето оригинално и уникално яйчице", казва Ралица Димова, музеен педагог в РИМ-Търговище.

Стефани вече е пробвала в къщи да изписва яйца с восък, но с обикновен химикал. И сега ѝ е особено интересно да нанесе восъка със специалната „писалка".

"Според мен е по-трудна тази, защото трябва да го държиш така и то е квадратно и не сме свикнали така да го държим квадратно, а с химикала сме свикнали и е лесно, сега треперят с това квадратното и много не можем да рисуваме както виждате. А също така малко ме плаши да не изгоря това дървеното", казва Стефани, ученичка в 3-ти клас.

След това яйцето се потапя в съд с боя. Накрая восъкът се отстранява и се открояват изрисуваните орнаменти.

"Първо трябваше да нарисуваме рисунките с восъка, а сега като ги боядисаме, ще станат много красиви. Честно казано, харесват ми и двата начина, но с восъка е по-интересно", казва Рая, ученичка в 3-ти клас.

Учителите са възхитени от възможността децата да творят и да създават нещо с ръцете си.

Музейният образователен център в Търговище очаква да предаде специфичната техника за шарене на великденски яйца на над 300 деца от различни училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жребият е хвърлен! България попадна в Група "А" на ЕвроБаскето 2022
Жребият е хвърлен! България попадна в Група "А" на ЕвроБаскето 2022
Клисура чества 145 г. от избухването на Априлското въстание
Клисура чества 145 г. от избухването на Априлското въстание