Как са изписвали Великденските яйца в миналото?

от БНТ
17:33, 29.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Любопитно
Слушай новината

Освен варени яйца, за шаренето са нужни специална писалка, черен пчелен восък и свещ. Твърди се, че в миналото яйцата, изписани по този начин, са били раздавани по време на годеж. А в някои търговищки села техниката остава традиционна до днес.

"Тази техника на рисуването - изписването на Великденски яйца, е съществувало в нашия край. За съжаление около 30-те години на миналия век тя изчезва. И затова нашето желание, цел и задача е да възродим тази техника, още повече, че тя е толкова приятна, толкова интересна и накрая всяко детенце си отива със своето оригинално и уникално яйчице", казва Ралица Димова, музеен педагог в РИМ-Търговище.

Стефани вече е пробвала в къщи да изписва яйца с восък, но с обикновен химикал. И сега ѝ е особено интересно да нанесе восъка със специалната „писалка".

"Според мен е по-трудна тази, защото трябва да го държиш така и то е квадратно и не сме свикнали така да го държим квадратно, а с химикала сме свикнали и е лесно, сега треперят с това квадратното и много не можем да рисуваме както виждате. А също така малко ме плаши да не изгоря това дървеното", казва Стефани, ученичка в 3-ти клас.

След това яйцето се потапя в съд с боя. Накрая восъкът се отстранява и се открояват изрисуваните орнаменти.

"Първо трябваше да нарисуваме рисунките с восъка, а сега като ги боядисаме, ще станат много красиви. Честно казано, харесват ми и двата начина, но с восъка е по-интересно", казва Рая, ученичка в 3-ти клас.

Учителите са възхитени от възможността децата да творят и да създават нещо с ръцете си.

Музейният образователен център в Търговище очаква да предаде специфичната техника за шарене на великденски яйца на над 300 деца от различни училища.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жребият е хвърлен! България попадна в Група "А" на ЕвроБаскето 2022
Жребият е хвърлен! България попадна в Група "А" на ЕвроБаскето 2022
Клисура чества 145 г. от избухването на Априлското въстание
Клисура чества 145 г. от избухването на Априлското въстание