НОВИНИ

Клисура чества 145 г. от избухването на Априлското въстание

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 29.04.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Култура
Слушай новината

Клисура започна подготовка за честване на 145 години от избухването на Априлското въстание. Ще има възстановки на 30 април и 1 май - когато е било въстанието по нов стил.

Със звън на камбана на 20 април преди 145 години е предизвестено началото на Априлското въстание в Клисура.

"След погрома на Априлското въстание камбаната е отнесена от Тосун бей в Карлово, тъй като я отнася като военен трофей и едва след Освобождението клисурци успяват да си я откупят и да я върнат в град Клисура", разказа директорът на Историческия музей Стоян Иванов.

Специално за въстанието клисурци са изработили 15 черешови топчета. Те са били разположени на стратегически позиции и затова няма нито едно запазено от боевете. Клисура е дала около 400 жертви. Една от най-важните задачи по време на въстанието е имал Нейчо Калъчев.

"Той е бил пандурин, стражар, пазител. Неговата роля е била да охранява Никола Караджов и Андон Балтов, и много други въстаници, които са организатори на Априлското въстание в Клисура. Той е лял куршуми, снабдявал е хората с пушки", обясни Илия Петров.

Вече четири години Петров изпълнява ролята на Калъча в традиционната възстановка. Тази година в нея ще вземат участие над 120 души, сред които много жени и деца.

"Тосун бей как напада Клисура. Ние отиваме на Зли дол, как се отбраняваме. Нейчо Калъчев убива знаменосеца. Оттам става една суматоха, това ги спасява клисурци, че за 1 час спират боя - децата, жени, стари хора бягат към Копривщица", каза още Илия Петров.

По онова време жителите на града наброявали между 3000 и 4000 души. Повечето от тях успели да избягат в съседния град - Копривщица, носейки със себе си икона на Света Богородица и младенеца. Тъй като нахлула турска армия, всички оцелели клисурци били изведени на една поляна извън града.

"Започва да вали дъжд, който не спира дни наред. Това е една необикновена природна стихия, която рядко се среща. Благодарение на това клисурци остават живи, а те смятат, че не дъждът ги е закрилял, а Богородица с младенеца", каза уредникът на музея Христина Калчева.

Оттогава иконата, която се съхранява в музея в Клисура, е смятана за закрилница на хората в града и за един от най-ценните експонати.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как са изписвали Великденските яйца в миналото?
Как са изписвали Великденските яйца в миналото?
Фандъкова: Игрището в "Бояна" остава в сегашния си вид
Фандъкова: Игрището в "Бояна" остава в сегашния си вид