НОВИНИ

Екатерина Захариева се срещна с руския посланик Елеонора Митрофанова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:18, 29.04.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Външният министър в оставка Екатерина Захариева се срещна с посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

На този етап нито от външно министерство, нито от руското посолство съобщават подробности за разговора между двете.

След края на срещата Митрофанова не съобщи пред медиите за какво са си говорили.

Вчера Екатерина Захариева намекна, че разговорът между двете ще бъде тежък. Това стана след като прокуратурата обяви, че шестима руски граждани, които най-вероятно са служители на руското ГРУ, са заподозрени като имащи отношение за 4 взрива в складове и цехове за производство на боеприпаси у нас.

Тази сутрин на работно съвещание при премиера в оставка Екатерина Захариева и Бойко Борисов също обсъждаха тази тема, непосредствено преди срещата с посланик Митрофанова.

"Знаете, че нашият стремеж е да развиваме равнопоставени и нормални отношения с тях, но винаги когато се засяга националната сигурност на България и се извършват действия в нарушения на международните ангажименти на двете страни, ние реагираме", каза Екатерина Захариева - министър на външните работи в оставка.

"Особено за палежа в склад, беше извършен толкова професионално, че чак сега, когато подредиха целия пъзел стана ясно, че той не е случаен. А са изчезнали и изгорели веществените доказателства от предишните взривове. Така че вчера и прокурорите казаха много ясно, докато тече следствието много малко да се говори, но безкомпромисно. Аз съм убеден, че ти много ясно ще разграничиш - дружбата, православието, църквата - всичко това. Те са наши приятели. Няма да шпионстват тук", каза премиерът в оставка Бойко Борисов.

След като Чехия разкри, че руски граждани имат отношение към взривовете през есента на 2014 г. в чешки склад за муниции, Чехия изгони 18 руски дипломати.

Дали подобно нещо ще направи и България след разкритията на взривовете в складове и цехове за производство на боеприпаси у нас, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НБА - резултати
НБА - резултати
Уилям и Кейт празнуват 10 години от сватбата си
Уилям и Кейт празнуват 10 години от сватбата си