НОВИНИ

На Велики четвъртък в Бачковския манастир боядисват 2021 яйца

bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 29.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Велики четвъртък – денят, в който православната църква с богослужения напомня Тайната вечеря, на която Синът Божи дава последни напътствия на своите ученици и пророкува смъртта си. По време на Тайната вечеря Христос установява тайнството на причастието и затова вярващите християни, които са спазвали Поста, могат да се причестят днес.

Като символ на възкресението и живота днес по традиция боядисваме яйца. В Бачковския манастир всяка година се боядисват съответния на годината брой яйца. От рано тази сутрин в светата обител служители и доброволци боядисаха 2021 червени яйца, които ще бъдат раздадени на поклонници.

Още 5 000 яйца, предназначени за хора в неравностойно положение, ще бъдат боядисани в събота. Счита се, че с помощта на Божията майка, тук яйцата не се чупят никога докато се боядисват.

Поклоненията в обителта преминават при строго спазване на противоепидемичните мерки. На втория ден от Великден тук се очаква да се съберат хиляди вярващи, за да участват в литийното шествие с чудотворната икона на Божията майка. За да няма струпване около реликвата, тази година е предвидено тя да се изнесе вместо на платформа, на ръце от двама вярващи.

"Най-важното за всеки човек и особено за вярващите хора е да се освободят от страха. Да премахнат това чувство, което създава повече натоварване и отваря дори други болести и други страдания на хората, когато му се поддадат. Всеки един е призован да се уповава на бога, всеки един от нас е призован да възлага надеждата на своето спасение, на своя живот, на своето здраве на бога, но и всеки един от нас е призван да спазва изискванията и да пази своите ближни. Затова ние като християни, като вярващи хора в тези дни се обръщаме към всички човеци да бъдат предпазливи, да спазват изискванията, но да не допускат страхът да заграбва нашите сърца", каза игуменът на манастира епископ Сионий.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15-годишна подписа професионален договор с Марица
15-годишна подписа професионален договор с Марица
Костадин Ангелов: Решението на здравната комисия за ваксината "Спутник" е незаконно
Костадин Ангелов: Решението на здравната комисия за ваксината "Спутник" е незаконно