НОВИНИ

17-годишен от Благоевград стана вицешампион по шах

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 29.04.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

17- годишният Лъчезар Колев от София спечели държавното индивидуално първенство по шах и стана шампион на България до 17 години.

След него се нареди Илиян Манов - деветокласник от Благоевград, който стана вицешампион във възрастовата група. Ето неговата история:

Илиян се занимава с шах от 5-годишен. За състезанието, което се е провело в Казанлък, се готвил заедно с дядо си и учителя си по шах Марин Атанасов по 5 часа на ден.

"За мой късмет или не се паднах с двамата най-силни в първите два кръга, с които, ако бях спечелил първата партия, можех да бъда първи, но в реми позицията успях да загубя и втората партия направих реми с черните фигури. Имах равен брой точки с третия, но аз го победих с допълнителните си показатели", казва Илиян.

"Като беше по-малък и аз съм го учил вкъщи на някои ходове, които знам. Имах чувството, че това си го влече", казва дядото Илия Атанасов.

Илиян до момента е участвал на близо 50 състезания в страната, като получил около 30 награди за успешно представяне. Признава, че преди състезание се готви като се наспива добре и започва да играе шах няколко часа преди самата партия.

Момчето разказа още, че по-ефикасно е постоянството да играеш всеки ден, отколкото много часове за един ден в седмицата. Мечтата на Илиян е да продължи да печели награди в шаха и да стане добър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Барчовски: Бългрия ще преодолее групата на ЕвроБаскет 2022
Росен Барчовски: Бългрия ще преодолее групата на ЕвроБаскет 2022
Жребият е хвърлен! България попадна в Група "А" на ЕвроБаскето 2022
Жребият е хвърлен! България попадна в Група "А" на ЕвроБаскето 2022