НОВИНИ

Политически реакции, след като президентът заяви, че връчва третия мандат

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:29, 29.04.2021
Чете се за: 06:00 мин.
Политика
Снимка:
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчва мандата за съставяне на правителство на БСП на 5 май в 11.00 часа. Лидерът на партията Корнелия Нинова свика този следобед Изпълнителното бюро на заседание. Решението каква ще бъде позицията на БСП обаче ще се вземе на Национален съвет на партията.

Политическата интрига около третия мандат все още остава. Засега от БСП остават пестеливи в коментарите си за това какви политически ходове смятат да предприемат.

На 1 май ще е Националният съвет на БСП, който ще реши какво ще прави с мандата.

"Изпълнителното бюро може и не взе решение само за свикването на ден, час и осигуряване на членовете на Националния съвет. Заседанието ще бъде заедно с парламентарната група, тъй като по процедура нашият устав и правилникът на групата и Конституцията парламентарната група също трябва да се произнесе, така че ще бъдем Националният съвет, парламентарната група и коалиционните партньори. Това е редът и правилата в партията за взимане на такова решение", каза Нинова.

По-рано днес Корнелия Нинова заяви във Фейсбук, че свиква извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, което беше обявено за 15.30 ч. Вместо на "Позитано" 20 заседанието се проведе в сградата на Народното събрание в стаята на парламентарната група на БСП. Изпълнителното бюро трябва да насрочи дата и час за свикване на Национален съвет на партията. Именно тогава социалистите ще разкрият как ще постъпят с третия мандат. Към този момент едно е ясно, че с ГЕРБ се изключват всякакви варианти за разговор.

"Няма да се изненадаме от една лицемерна коалиция, която може да се появи, но всички ще гледаме и ще се смеем заедно на това, което може да се случи следващата седмица", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

- Имате ли прогноза ще съберат ли достатъчно гласове или вървим към избори?

"Всичко зависи от пленарна зала. Като гледам нещата, вървим към избори, но до последно можем всички да се изненадаме, защото това, което се опитаха да направят срещу българите в чужбина, наистина беше срамно и арогантно. Затова станахме на крака в крайна сметка, не им стигнаха гласовете и нашето предложение беше прието и всички българи в чужбина да ги накажат на бързи избори", каза Балабанов.

"Водещото за мен е като персона, водещото е тези хора да стават за работа. Ако стават за работа, не ме интересува дали са партийни активисти или граждани без партийна принадлежност, но за мен е водещо, те да стават, защото ми омръзна някой да идва да си прави една кратичка биография някъде в някое министерство или някъде, в някой парламент и изведнъж да става политическа фигура, който ставал да ръководи всичко", заяви Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

"Право на президента на Републиката е да избере коя ще е третата политическа сила, на която ще връчи мандата. Ние не оспорваме неговото право. Бих искала обаче да апелирам към БСП при вземането на решението дали ще правят някакви консултации да върнат бързо мандата, защото ясно е математически, че без ГЕРБ и "Има такъв народ" не може да се състави правителство. Те с нас не желаят да разговарят, а "Има такъв народ" са заявили, а и ние, решение, че няма да участваме в управление с тях", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Очакван ход на президента, логичен, от гледна точка на волята на избирателите, но волята на нашите избиратели е много ясна. Ние през цялата кампания много ясно сме казали, че не можем да подкрепим управлението с мандат на БСП и тази наша позиция остава непроменена. Мисля, че стана неизбежно отиването на избори. Аз го казах още в нощта на изборите, като казах, че този парламент може да издими като мокър фас, мисля, че наблюдаваме, че това се случва. Виждаме, че в залата се прави много повече кампания, отколкото законодателство. Така че това е положението", каза Христо Иванов от "Демократична България".

"Ние от ДПС изразихме нашата позиция и начин на разчитането на изборните резултати, а именно, че българските избиратели на 4 април избраха промяната. Освен това ние имахме възможност и да заявим нашата позиция, че партиите, които загубиха избори, говоря за ГЕРБ и БСП, ние няма да ги подкрепим, ако те предложат кабинет. Връчването на трети мандат неслучайно е предвидено в Конституцията и с оглед на това би било добре, тези, които получат третия мандат да се опитат да и да потърсят съгласие в Народното събрание за определени политики"връчване на, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите разглеждат вече 10-и час промените в Изборния кодекс
Депутатите разглеждат вече 10-и час промените в Изборния кодекс
Помощник на военното аташе в руското посолство е изгоненият дипломат
Помощник на военното аташе в руското посолство е изгоненият дипломат