НОВИНИ

Помощник на военното аташе в руското посолство е изгоненият дипломат

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 29.04.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Външно министерство обяви помощник на военното аташе в руското посолство за персона нон грата и поиска Русия да окаже пълно съдействие в разследването на взривовете и опитите за отравяне. Външният министър Екатерина Захариева проведе сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София сутринта. По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече позицията на България и Чехия шизофренична.

Във фейсбук профила си външният министър в оставка Екатерина Захариева написа, че е заявила пред руската посланичка днес, че България е страна партньор в ЕС и НАТО, но това не означава, че страната ни има стопани, каквато пък теза няколко дни по-рано изрази Елеонора Митрофанова пред някои български медии.

Захариева е подчертала, че българските служби работят единствено и само за националните ни интереси и е поискала Руската федерация да окаже пълно съдействие на страната ни в разследването на взривове в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да могат да бъдат разкрити извършителите на тези действия и съответно предадени на съд.

По-рано днес Екатерина Захариева обсъди за какво ще разговаря с руската посланичка на оперативна среща с българския премиер в оставка Бойко Борисов.

Екатерина Захариева се срещна с руския посланик Елеонора Митрофанова

"Знаете, че нашият стремеж е да развиваме равнопоставени и нормални отношения с тях, но винаги когато се засяга националната сигурност на България и се извършват действия в нарушение на международните ангажименти на двете страни, ние реагираме", каза Захариева.

"Особено за палежа в склад, беше извършен толкова професионално, че чак сега, когато подредиха целия пъзел, стана ясно, че той не е случаен. А са изчезнали и изгорели веществените доказателства от предишните взривове. Таке че вчера и прокурорите казаха много ясно, докато тече следствието, много малко да се говори, но безкомпромисно. Аз съм убеден, че ти много ясно ще разграничиш - дружбата, православието, църквата, всичко това. Те са наши приятели. Няма да шпионстват тук", коментира Бойко Борисов.

По време на срещата Екатерина Захариева е обърнала внимание на Елеонора Митрофанова , че някои публични коментари на някои официални руски представители българската страна възприема като напълно неуместни и е заявила, че Министерството на външните работи си запазва правото на ответни действия, като настоятелно е помолено руските дипломати, които са акредитирани в България, да не се занимават с дейност, която е несъвместима с Виенската конвенция за дипломатически отношения.

Руски граждани са заподозрени за взривове в складове и оръжейни заводи у нас

В 11.00 ч. камерата на БНТ видя как Елеонора Митрофанова напусна сградата на външното ни министерство. Тя не пожела да слезе от автомобила си и да отговори на въпроси. По-късно във фейсбук профила си дипломатическата мисия на Руската федерация у нас подчерта, че Митрофанова е получила нота, с която сме обявили за персона нон грата помощник на руския военен аташе. Реакцията дойде от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ответни мерки, разбира се, виждате, че има. Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи, провокационни стъпки и абсолютно неприемливи и неоснователни, лишени от доказателства обвинения към Русия няма да останат без реакция. Във всеки случай действията на Русия ще отговарят на нашите интереси", отговори Песков.

Разговорът Захариева - Митрофанова дойде точно ден, след като българската прокуратура обяви, че е заподозряла шестима руски граждани в действия по взривяването на военни складове и производства в нашата страна.

Мария Захарова: Москва е готова да съдейства на София в разследването за взривовете

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически реакции, след като президентът заяви, че връчва третия мандат
Политически реакции, след като президентът заяви, че връчва третия мандат
Прокурори протестираха мълчаливо срещу закриване на спецсъдилищата (Обзор)
Прокурори протестираха мълчаливо срещу закриване на спецсъдилищата (Обзор)