НОВИНИ

Правен казус: Дете на еднополово семейство без български акт за раждане

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:50, 07.10.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Безпрецедентен правен казус стана повод Административният съд София - град да изпрати запитване до Съда на Европейския съюз. Става дума за еднополово семейство с дъщеря, родена в Барселона. В акта за раждане на момиченцето родителите са записани като "майка А" и "майка".

В България обаче двойката срещнала отказ от институциите да издадат български акт за раждане. Подобни казуси зачестяват в страната, съобщават адвокати. Такъв е случаят и на Виктория.

"Аз като родител искам най-доброто за детето си и винаги ще поставям нейното бъдеще като мой първи приоритет", обяснява тя.

Административни магистрати питат Съда на ЕС за казус с дете в еднополово семейство

Фамилията на Виктория в България е Илич, а в САЩ - Мичнър. Зад океана сключила брак с американка, с която имат дъщеричка на година и седем месеца. Преместили се да живеят в България, но тук Виктория не може да носи името на съпругата си, не може и да фигурира в акта за раждане на дъщеря си, родена от нейната половинка.

Причината - трябва да докаже биологично чие е детето.

"Аз нямам никакви права върху дъщеря си и ако нещо се случи с моята партньорка в България аз нямам никакви права. В щатите това изглежда по различен начин - аз се водя пълноправен родител", каза Виктория.

"Ние сме длъжни да защитаваме интереса на това дете, което във всеки един момент може да остане без единия си родител. Ако се окаже не този, който е записан в акта му за раждане, това дете остава без родителска грижа изобщо. Това поставя ЛГБТ хората в едно дискриминационно положение, защото те са длъжни да докажат нещо, което останалата част на обществото по никакъв начин не е длъжна да доказва", коментира адвокат Деница Любенова.

Родители като Виктория разказват, че в България са добре приети в детски градини, училища и сред близките си. Проблем имат с институциите.

"На институционално ниво срещаме пълен отказ въпросът да бъде разглеждан и от друга страна решен", заяви Венета Лимберова - председател на Младежка ЛГБТ организация "Действие".

Казус, идентичен като този на Виктория, стана повод Административен съд София-град да изпрати запитване до Съда на Европейския съюз. Магистратите отбелязват, че отказът да се издаде на български акт за раждане на детето би затруднил издаването на български документи за самоличност. А това може да наруши правото му на свободно придвижване.

"Със сигурност е напредък, голяма смелост от страна на административен съд София- град", смята адвокат Любенова.

Двете майки, сключили непризнат в България брак, ще обжалват у нас съдебното решение. И се надяват Европейският съд да защити двойки с казус като техния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юбилярът Теди Москов: За мен театърът е свобода - не се робува на клишета
Юбилярът Теди Москов: За мен театърът е свобода - не се робува на клишета
Ново въоръжение: Успешен тест на руска хиперзвукова ракета
Ново въоръжение: Успешен тест на руска хиперзвукова ракета