НОВИНИ

Поставихме четири антирекорда за COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:10, 07.10.2020
Чете се за: 01:51 мин.
Здраве
Снимка: Десислава Кулелиева

Личните лекари ще имат право да дават направление за PCR тест, но при строги критерии, обявиха от здравното министерство. Това става в деня, в който за първи път регистрираме над 400 заразени за денонощие. На този етап не се налага втвърдяване на мерките според главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Три седмици след началото на учебната година поставяме четири антирекорда - за брой носители на вируса за денонощие, най-много заразени медици за един ден, общ брой на хоспитализираните, както и брой на активните случаи - за пръв път минаваме границата от 6000.

Днешният брой новозаразени е с над 100 души повече от най-високите стойности, които сме достигали дори в разгара на епидемията.

В продължение на месеци личните лекари настояваха да се скъси пътя на пациента до лабораторията и да могат да издават направления за PCR тест. В деня, в който вирусът надскочи очакванията ни, това вече е факт, поне на думи. Тепърва ще бъде подписан анекс към Рамковия договор.

Личните лекари ще издават направление за PCR тест

"Пътят на пациента до този момент е изключително дълъг, продължителен, което поставя на риск здравето на пациентите", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

"Няма да бъде "Аз искам да пътувам за някоя съседна страна и ми се налага да взема направление". На такива пациенти няма да се издават направления за изследване", каза д-р Николова.

Ще има обаче лимити на направленията, за да не се злоупотребява.

А скокът в броя на заразените за специалистите е напълно очакван. Колкото и рязка да изглежда промяната от средно 200 случая на ден до над 400, обяснението е просто - промяната на времето и промяна в поведението на хората.

"Хората започнаха да седят повече вътре в затворени помещения, с по-малко вентилация на въздуха, в по-близък контакт едни с други", каза Александър Симидчиев - пулмолог.

Притеснителното на този етап - смъртността. По данни на Националния статистически институт вече трети месец подред имаме по-високи нива в сравнение с миналата година.

Според Европейския център за контрол на заболяванията страната ни е една от 14-те държави в ЕС с висока смъртност от COVID-19 - поне 10 на милион.

"Например Хърватия или Унгария, те и като големина и като начин на организация са сходни, но смъртността от коронавирус там е малко по-ниска, отколкото е в България", обясни Александър Симидчиев - пулмолог.

Трябва да се търсят причините, според д-р Симидчиев - да се направи анализ в кои болници има ниска смъртност, в кои висока и защо това е така.

"Това е свързано с това доколко спазваме правилата, доколко има протоколи за лечение и спазваме правилата", поясни д-р Александър Симидчиев - пулмолог.

Имунолог от БАН: До Нова година ще е готов прототипът на българската ваксина срещу коронавирус

Най-много случаи за последните 24 часа има в столицата. Заети са повече от половината легла за пациенти в неусложнено състояние и над 1/3 от леглата в интензивните отделения. На този фон от БАН съобщиха, че до Нова година ще е готов прототипът на българската ваксина срещу COVID-19.

"След това вече сме готови за клинични изпитания. Първо на миши модели, след това се минава доброволци от малки и големи групи", каза доц. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология към БАН.

Тъй като засега ваксина срещу вируса няма, няма и ефективно лечение, носенето на маска и спазването на дистанция остава най-добрата защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП трябва да гласува поправките в резолюцията за България. Какви са те?
ЕП трябва да гласува поправките в резолюцията за България. Какви са те?
Специално за БНТ: Стефан и Макс за историческото си плаване през Атлантика
Специално за БНТ: Стефан и Макс за историческото си плаване през Атлантика