НОВИНИ

Превръща ли се в огнище на COVID-19 Белият дом?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:58, 07.10.2020
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Нов случай на COVID-19 в Белия дом. Стивън Милър, който е старши съветник на Доналд Тръмп, е с положителен тест и е под карантина.

Така се увеличава броят на случаите от близкото обкръжение на американския президент. Състоянието на самия Тръмп се подобрява, но вторият му дебат с Джо Байдън остава под въпрос.

Превръща ли се в огнище на COVID-19 Белият дом? Церемония в Розовата градина се оказа решаваща за последвалия бум на случаите. На събитието, на което Доналд Тръм обяви номинацията си за нов член на Върховния съд, присъстваха повече от 150 души - без маски и препоръчителната дистанция помежду си.

След това освен президентската двойка, още 16 съветници, говорители, сътрудници и сенатори се оказаха с коронавирус. Последният с положителен тест е старши съветник Стивън Милър.

Съветникът на Тръмп Стивън Милър е заразен с COVID-19

Самият Доналд Тръмп се върна към задълженията си в Белия дом след кратък престой в болница. Началникът на кабинета му Марк Медоуз разкри подробности за начина на работа и състоянието му:

"Въведени са серия от мерки за безопасност - лични предпазни средства, маски, шлемове. Препоръчително е да се избягва директен контакт с президента. Прави се дезинфекция. Но президентът продължава да работи и е в добро здраве. Радваме се за неговото подобрение", каза Медоуз.

Още в болницата Тръмп заяви, че няма търпение да поднови и предизборната си кампания. Вторият дебат с Джо Байдън е планиран за 15 октомври, но демократът предпочита той да не се състои, ако опонентът му все още е болен.

"Не знам какво е състоянието му. Очаквам с нетърпение да дебатираме, но се надявам всички протоколи да бъдат спазени", каза Байдън.

Първото решение на Тръмп след COVID - замрази преговорите за финансова помощ на засегнатите от пандемията

Близо месец преди президентските избори, под светлините на прожекторите попадна вицепрезидентският дебат между Майк Пенс и Камала Харис. Двамата ще се изправят един срещу друг тази вечер в Солт Лейк Сити.

По настояване на Харис са монтирани плексигласови прегради. Разстоянието между участниците е увеличено почти двойно. Дебатът е разделен на девет части и ще продължи 90 минути.

Определят го като исторически, защото Харис и Пенс ще трябва да убедят избирателите и в способността си да поемат и поста президент - не само заради болестта на сегашния държавен глава, а и защото Тръмп и Байдън са най-възрастните кандидати в историята на страната.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: Стефан и Макс за историческото си плаване през Атлантика
Специално за БНТ: Стефан и Макс за историческото си плаване през Атлантика
Разбиха ферма за криптовалута, крала ток за 70 000 лв. месечно
Разбиха ферма за криптовалута, крала ток за 70 000 лв. месечно