Деница Сачева: Минимална пенсия от 300 лв., максимална пенсия - над 1400 лв. през 2021г.

от БНТ
19:11, 07.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Детските надбавки ще се дават независимо от дохода на родителите. Това решение за подпомагане на всички български семейства е продиктувано от затрудненията около кризата с коронавируса, заяви социалният министър Деница Сачева, която гостува в студиото на "Още от деня".

"Социалната помощ е за всички деца, тъй като децата в България са с равни права", обоснова правителственото решение Сачева и уточни, че тези надбавки ще бъдат заложени в бюджета за 2021 г.

По отношение на другите социални ангажименти на кабинета Сачева подчерта,
че всички пенсионери ще продължат да получават добавка от по 50 лв. на месец до края март, защото тя се обвързва със зимния сезон и нуждата от закупуване на лекарства. Минималната пенсия през идната година ще бъде повишена на 300 лв. В същото време се предлага максималната пенсия да бъде над 1400 лв.

"Увеличаването на максималната пенсия не е задължително да бъде обвързано с увеличаване на максималния осигурителен доход. Поели сме ангажимент да не се увеличават данъците, да не се увеличава и максималният осигурителен доход. Предложението на Министерството на труда и социалната политика ще бъде през следващата година да не се увеличават и минималните осигурителни доходи.

Единствено да се увеличи МРЗ и тези осигурителни доходи, които в момента са 610 лв., да станат 650 лв., но всички останали доходи да запазят нивата си от тази година", категорична беше министър Сачева.

В бюджета за следващата година ще бъде предвидено и преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2021 г. Пенсиите между 300 и 369 лв. ще се увеличат с 10%, а тези между 369 и максималната - с 5%.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Имало ли е полицейски чадър над групата за лихварство в София?
Имало ли е полицейски чадър над групата за лихварство в София?
"Правосъдие за всеки" с протест срещу Гешев
"Правосъдие за всеки" с протест срещу Гешев