НОВИНИ

Имало ли е полицейски чадър над групата за лихварство в София?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:20, 07.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Криминално

Петима са обвинени за участници в групата за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици в столичните квартали "Левски", "Христо Ботев", "Абдовица" и "Кремиковци".

Разследващите имат данни, че групата се е ползвала от полицейски чадър от служители на 5-то районно управление.

В понеделник при акцията бяха арестувани 20 души.

Групата на, така наречените, ромски барони Методи Димитров и Трайко Стоянов е действала още от 2014 година, установило разследването. Жертвите им попадали в мрежата първо по линия на лихварството, след това започвали и силовите методи за събиране на дълговете. Ако те не давали резултат, се стигало до изземване на имуществото.

Известните като Мето и Трайчо прибирали всичко - от сребърни и златни обеци, до коли до къщи и апартаменти. Част от длъжниците ставали пласьори и сутеньори, а съпругите им били принуждавани да предлагат интимни услуги.

Любомир Янев - директор на ГДБОП: Около тях също така са установени множество лица, които са подпомагали престъпната им дейност и те са така голям брой - 20 човека. Почти всичките бяха задържани на 5 октомври и голяма част от тях станаха свидетели.

13 от групата дали показания като свидетели, като видели в медиите кадри и снимки с арестуваните "ромски барони" и приближените им.

Валентина Маджарова, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: 5-те задържани лица. Осен, че са с множество криминални прояви те са и осъждани. Основно са осъждани за престъпления против личността, против телесната неприкосновеност и против половата неприкосновеност. Осъждани са и за закана за убийство.

Освен двамата лидери на групата са задържани един, който е отговарял за силовите действия и двама, които са контролирали разпространението на наркотици.

Любомир Янев - директор на ГДБОП: Наркотиците, за които имаме данни, че са разпространявали са от всякакъв вид, марихуана, амфетамини, включително кокаин. За хероин нямаме само информация, че са разпространявали.

При обиски са иззети много документи, доказващи имотни измами, пари, златни накити, оръжие и боеприпаси, компютри, наркотици и три луксозни автомобила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста сочените за ромски барони Мето и Трайчо
Съдът остави в ареста сочените за ромски барони Мето и Трайчо
Деница Сачева: Минимална пенсия от 300 лв., максимална пенсия - над 1400 лв. през 2021г.
Деница Сачева: Минимална пенсия от 300 лв., максимална пенсия - над 1400 лв. през 2021г.