НОВИНИ

"Пътна карта 2020-2030": Какво военно сътрудничество между София и Вашингтон предвижда?

Александър Марков
от Александър Марков
20:24, 07.10.2020
Чете се за: 01:59 мин.
Сигурност и правосъдие

България и Съединените щати подписаха военна "Пътна карта 2020-2030". Това стана на среща между министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и Марк Еспър в Пентагона.

В рамките на Програмата за чуждестранно военно финансиране на Държавния департамент се очаква България да получи 15 400 000 долара за изграждането на критични способности на въоръжените сили, научи "По света и у нас" от свои дипломатически източници.

Пътната карта надгражда Споразумението за сътрудничество между България и САЩ от 2006 г.

Фокусът в нея е в пет сфери: модернизация на армията, киберзащита, повече сигурност в Черно море, прозрачни институции, изграждане на устойчивост на страната в сферата на сигурността.

България ще получи 15,4 милиона долара по линия на чуждестранната военна помощ и 11 млн. от Пентагона, научи "По света и у нас" от дипломатически източници.

На среща в Пентагона министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър е заявил пред Красимир Каракачанов, че България е ключова държава "на предна линия" на Източния фланг на НАТО.

С военна церемония и под звуците на химните на двете страни започна срещата между вицепремиера Красимир Каракачанов и министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър.

В Пътната карта двамата са договорили България да се ангажира да приведе сътрудничеството си със САЩ в съответствие с целите за способности на НАТО с акцент върху модернизацията, готовността и мобилността на армията.

Също така - по-ефективно усвояване на военни способности от следващо поколение.

"Тази Пътна карта ни дава възможност да интензифицираме двустранните отношения. Тя допринася за националната отбрана на двете страни и за това, НАТО да е способно да се противопостави на вредните намерения на нашите врагове", каза Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната на България.

Министърът на отбраната Марк Еспър е заявил, че България е НАТО - всяка страна на първа линия.

"България играе ключова роля в защитата на източния фланг на НАТО. Ние споделяме общи интереси по въпроси като сигурността в Черно море, модернизацията на отбраната и двустранното сътрудничество", каза Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ.

Сътрудничеството в Черноморския регион е с цел ефективно възпиране на външни заплахи. На срещата Тръмп-Борисов през ноември 2019 г. беше договорено създаването на Военноморски координационен център на НАТО във Варна.

"Много е добре, че с помощта на Щатите този координационен център може да бъде подготвен по-бързо и да стане част от инфраструктурата на НАТО, което се очаква от България", каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната (2014 г.).

Еспър е повдигнал въпроса и за разходите за отбрана на страните-членки в НАТО.

"Насърчавам Вас и останалите членове на НАТО да достигнат 2% от БВП за отбрана. Но 2% би трябвало да бъде долният праг, а не таванът", каза Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ.

По линия на чуждестранната военна помощ България ще получи от САЩ 15,4 млн. долара, с 8 от които да бъде изграден Център за киберзащита в София. Киберзащитата е основен акцент в стратегията на НАТО до 2030 г.

"Това е въпрос как да променим НАТО, което да е по-добре подготвено да посрещне предизвикателствата на бъдещето: киберсигурността, вредните технологии и промяната в глобалния баланс на силата", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

810 000 долара ще бъдат заделени в подкрепа на обучението и оборудването на български вертолетни екипажи за антитерористични операции.

Американското военно министерство се очаква да отпусне повече от 11 млн. долара в подкрепа на сигурността в Черно море. 1,7 милиона - за различни видове обучения.

Европейското командване на САЩ е дарило на България тестови комплекти и оборудване за 90 000 долара в борбата й с пандемията от COVID-19 и още 400 000 долара по различни проекти.

6 американски изтребителя F-16 вече охраняват българското въздушно пространство съвместно с български самолети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в русенско училище: Медицинска сестра върна дете без маска
Скандал в русенско училище: Медицинска сестра върна дете без маска
ЕП трябва да гласува поправките в резолюцията за България. Какви са те?
ЕП трябва да гласува поправките в резолюцията за България. Какви са те?