Мария Капон: Може би предсрочните избори са единствената алтернатива

от БНТ
19:10, 29.04.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" няма решение дали ще подкрепи правителство, което биха предложили от БСП, ако решат да реализират третия мандат.

Това заяви в "Още от деня" народният представител от "Изправи се! Мутри вън!" Мария Капон. Тя каза, че нейното лично мнение е, че не би подкрепила такъв кабинет.

Капон отбеляза, че в момента има много важни теми за държавата.

"Мерките на правителството са до края на месец май. Ние от парламентарната група имаме внесен законопроект върху изменение и допълнение на извънредното положение. Искаме да гарантираме на българските пенсионери 50-те лева до края на годината. Харчовете, които тези хора имат, не приключват с един мандат", заяви Капон.

Тя посочи, че в сряда ще има бюджетна комисия, на която ще се разгледат важните промени, които касаят и бизнеса. Актуализацията на бюджета е важна, за да могат да продължат дори и спорните мерки в подкрепа на бизнеса.

По повод негласуването на дневния ред за работата на парламента вчера от БСП, ДПС и ГЕРБ, Мария Капон коментира, че добре познава тези похвати, тъй като е била депутат по време на тройната коалиция и е наблюдавала подобни сценарии.

"Никой от нас ("Изправи се! Мутри вън!", "Има такъв народ" и "Демократична България") не си е правил илюзията, че с 92 гласа може да не очакваме това, което се случи. Затова "Има такъв народ" толкова категорично отказаха мандата. Затова може би предсрочни избори са единствената алтернатива", каза още тя.

Падна ограничението за разкриване на избирателни секции в чужбина

Мария Капон коментира и приетите днес текстове в Изборния кодекс, като подчерта:

"Днес победиха свободата и гражданските права! Българските граждани в чужбина ще могат да правят секции и да гласуват на следващите избори".

По повод на решението да се гласува с машини, тя изрази надежда, че за следващите избори, когато и да са те, машините ще имат добра сертификация и няма да създават проблеми на процеса.

По думите ѝ приетите днес решения в Изборния кодекс са онези дребни промени, които водят до голямата промяна.

"За мен е чест да бъда сред тези хора, защото ние се опитваме да отворим пътя на модерната България на знанието, която наистина да влезе в 21-ви век", допълни тя.

Капон припомни, че е дадена и възможността гражданите, които по някаква причина не могат да упражнят гласа си чрез машина, да могат да го направят с хартия. Такава възможност е предвидена със съответните декларации.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От 1 май се забранява влизането в България на пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и Африка
От 1 май се забранява влизането в България на пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и Африка
Мария Захарова: Москва е готова да съдейства на София в разследването за взривовете
Мария Захарова: Москва е готова да съдейства на София в разследването за взривовете