НОВИНИ

Звездата на Метрополитън Желко Лучич пее граф Ди Луна в Стара Загора

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:00, 07.07.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Култура
Слушай новината

С 20-минутни аплодисменти публиката в Стара Загора благодари на световноизвестния баритон Желко Лучич за впечатляващото му участие в операта „Трубадур“. В спектакъла му партнираха две български певици – Йоана Железчева и Даниела Дякова и румънският тенор Даниел Магдал.

Огромен глас, подчинен на волята на един изключително харизматичен артист – това е Желко Лучич. Той е извън всички клишета за световна оперна звезда – сърдечен, естествен и без изкуствени бариери между него и останалите хора. Признат е за един от най-добрите съвременни вердиеви баритони и затова появата му в опера на Верди ще е събитие за меломаните.

"От гледната точка на баритона бих могъл да кажа, че партията не е толкова трудна, ако не беше арията „Il balen in suo sorriso“, която аз след 30 години кариера и след огромен брой спектакли на Трубадур, които съм изпял все още считал за най-трудната ария за един баритон", каза Желко Лучич.

Толкова дълга оперна кариера е невъзможна без доверен човек, на чието ухо и усет певецът да вярва.

"Има един човек, на когото се доверявам много, пианист и педагог в Метрополитен опера – Крег Рутенбърг. Помагал ми е много. Защото моята учителка ми казваше „Ще има моменти , когато ще изпадаш в кризи от всякакъв вид, но основно с гласа или психиката“. Когато отидох в Метрополитън Крег беше там и с неговите деликатни корекции и предложения ми помагаше много", казва Лучич.

От октомври Желко Лучич отваря нова глава в своята кариера – става професор в Консерваторията в Нови сад, за да предаде на новото поколение певци, знанието, което са му дали световните сцени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанасова: С ПП-ДБ смятаме, че Димитър Радев трябва да е гуверньор на БНБ
Атанасова: С ПП-ДБ смятаме, че Димитър Радев трябва да е гуверньор на БНБ
Мъск плаши Зукърбърг със съд заради новото приложение на "Мета"
Мъск плаши Зукърбърг със съд заради новото приложение на "Мета"