НОВИНИ

​Хелзинският комитет: Държавата нехае за нарушенията на правата на човека

​хелзинският комитет държавата нехае нарушенията правата човека
bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 16.05.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

​Българският хелзинкски комитет (БХК) представи годишния си доклад за правата на човека в България през изминалата 2022 г.

Определящи фактори за спазването или погазването им бяха войната в Украйна, политическата нестабилност и отсъствието на реформи в правораздавателната система. Запазила се и силно агресивната обществена среда спрямо уязвими групи - като реч на омразата спрямо бежанците от военния конфликт, ромите, ЛГБТИ хората и други, посочват от комитета.

"При политическата нестабилност вътре в страната и напрегнатата международна ситуация заради войната в Украйна спазването на човешките права не беше между приоритетите на българските политици и управляващи. За първи път от много години насам се увеличи броят решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по казуси, които се наблюдават от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Нито една от групите дела под европейско наблюдение не беше затворена, а България продължи да не изпълнява ключови решения на ЕСПЧ".

Според доклада закриването на специализираното правосъдие е най-значителното събитие в реформата на съдебната власт през 2022 г.

"Оценката на европейските партньори е положителна въпреки твърденията на главния прокурор, че така олигархията си осигурява спокойствие. Като цяло нямаше сериозен успех в реформирането на съдебната система. Главният прокурор затвърди позицията си на медийна звезда, като дори си позволи да говори пред деца в училища. За сметка на това липсваха резултати в борбата с корупцията", пише БХК.

Драматично нараства броят на лицата без документи за самоличност. Към 15 юли 2022 г. те са 187 883 души, което е увеличение е от близо 60 000 души спрямо март 2021 г.

"Свободата на изразяване беше използвана като фалшив предлог за прокарване на пропагандните тези на агресора във войната срещу Украйна от държавници и обществени медии. Застъпници на противоположната гледна точка от либерално-демократичната общност бяха заглушавани системно от администраторите на българското съдържание във Facebook", се посочва още в доклада на БХК.

През изминалата година 149 000 украинци са потърсили международна закрила у нас и са се опитали да се възползват от правото си на убежище. Според БХК обаче служебното правителство е демонстрирало бездействие, а понякога и открито противопоставяне на мерките в тяхна подкрепа. "Като резултат у нас останаха едва 49,7 хиляди украинци".

Уто какво още посочва Хелзинкският комитет в доклада си за правата на човека в България през 2022 г.:

  • Няма напредък в превенция на малтретирането и в материалните условия в институциите за наказание, отчита доклад на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията;
  • 32,6% от задържаните от полицията твърдят, че срещу тях е употребено насилие при задържането им или в полицейското управление, показват резултатите от анкета “лице в лице” на БХК;
  • По делото И. и други срещу България ЕСПЧ отсъди, че държавата не е изпълнила задължението си да опази живота на млада жена. Тя е била заплашвана многократно от съпруга си заради намерението й да го напусне и властите не са направили нищо за предотвратяване на убийството;
  • Близо 80 институции работят или в изтекъл мандат или с непопълнен състав. Сред тях са: Инспекторат на ВСС, БНБ, Комисия за защита от дискриминация, ВСС, НОИ и др.;
  • Между 20 и 25% от децата в България са с двама родители, които работят в чужбина.

Пълния текст на доклада можете да намерите на сайта на БХК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марсело Биелса е новият селекционер на националния отбор на Уругвай
Марсело Биелса е новият селекционер на националния отбор на Уругвай
Сняг наложи промяна в маршрута на Обиколката на Италия
Сняг наложи промяна в маршрута на Обиколката на Италия