Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
проверка факти скъпи автомобилите украинците слънчев бряг
Манипулативно

Украинците в Слънчев бряг масово се движат с луксозни коли, внушава Фейсбук публикация.

Проверката на факти на БНТ установи

Снимките в публикацията не са направени у нас. Макар в Слънчев бряг да има скъпи украински коли, те не преобладават.

Колко скъпи са автомобилите на украинците по морските курорти у нас? Публикация със снимки на луксозни коли набира популярност в социалните мрежи и провокира дискусии. Наш екип провери - реални ли са кадрите, дали са заснети в България и какви коли карат украинците, които са избрали морския курорт Слънчев бряг. Ето какво показа проверката.

Фейсбук публикация със снимки на автомобили с украински регистрации внушава, че украинците в Слънчев бряг масово се придвижват с "возила за 200 бона". Прави впечатление, че авторът избягва директно обвинение, но противопоставя украинските бежанци и сирийските мигранти. Друго, което прави впечатление, е лошото качество на снимките под публикацията на автора, който се е отбелязал от "Слънчака".

“Виждали ли сте сирийци с возило за 200 бона на Слънчев бряг? Не сте... Ами сириец, пиещ скъпо шампанско, легнал върху шезлонг на Za Zu и броящ пачки с евро? Не сте. Вероятно не сте виждали и сирийци, развяващи огромен сирийски флаг пред президентството, искайки оставка на легитимно избрания ни български президент? Не сте. Мисля, че и едва ли някой, някога ви е призовавал да дарите пари за сирийци през фондация. Не. Ами новини на арабски по БНТ? Няма... Ако случайно ви хванат да возите в колата си сириец, вие сте престъпник. Ако обаче возите украинец, вие сте светлината, демокрацията, триумф на добрите сили. Няма помощ за сирийските бежанци по черноморските хотели... Не питам за избягалите от войната, лежащи на Слънчев бряг на наши разноски, с возила, които струват 150 български заплати и премятащи пачки с евра, нито за тези, които искат оставката на държавния ни глава, избран с над 2 000 000 български гласа... Аз искам да попитам друго: Какво правим с тези, които ги подстрекават и използват за антидържавни деяния в пълно нарушение на българските закони? С тях какво правим? С тези, които веят украински знамена от прозорците на държавни институции?...”

Какво всъщност показват снимките?

Първоначално публикацията съдържа една снимка, която по-късно е изтрита, а са добавени четири други. Прави впечатление, че всички те са заснети в неутрална среда и трудно би могло да се предположи какво е точното местоположение. Някои от тях дори изобразяват детайли от коли и са с много лошо качество. Оказва се обаче, че всеки, дори и хората без специални умения, може лесно и бързо да провери къде е направена съответната снимка и кога приблизително се е появила в интернет пространството.

На публикацията в социалните мрежи попада и маркетинг експертът Константин Бъчваров, който решил да провери дали първата качена снимка е достоверна. Отнело му около минута.

“Снимката беше с много малка резолюция, което не отговаря на съвременните технологии, на съвременните смартфони да са толкова малки като картинка. Затова не повярвах, че човекът собственоръчно е снимал в Слънчев бряг. Копирах снимката, качих я в Google, за да ми намери сходни или идентични изображения, и веднага ми показа, че снимката датира много преди 2023 година, всъщност от 2017 година и снимката е направена в Монако, а не в Слънчев бряг 2023 година“, обясни Константин Бъчваров.

Направената от нашия екип проверка показва, че част от снимките са публикувани и преди около година в различни чуждоезични сайтове, които съобщават изрично, че са направени в Монако. В една от тях е посочен източникът им - страница в Инстаграм. Лесно намираме кадъра, но за разлика от публикацията във Фейсбук, той е с добро качество, а детайлите не са изрязани и са видими.

Няколко детайла ни насочват къде да търсим реалната локация, където е направена снимката - виждат се надписи казино и известна марка часовници, както и много характерни прозорци. Проверка в Google ни насочи към магазините, продаващи конкретната марка часовници в Монако.

Една от сградите съответства на тази, пред която е заснет автомобилът, добавен като илюстративен материал към публикацията за сирийските мигранти и украинските бежанци, което доказва реалната локация на снимката - тя не е направена в Слънчев бряг, а в Монако. В Google maps може да бъде намерено и точното местоположение на сградата, като там тя последно е заснета през 2011 година.

Как можем да направим бърза проверка на снимки?

Николай Кръстев е IT специалист, който води обучения в тази посока. Според него най-лесният начин за намиране на източника на снимка е именно чрез Google. Достатъчно е само в полето изображения да се прикачи сваленият кадър.

“Избираме опцията намиране на източника. Има специален бутон. От тук започват да ни излизат сайтове, които са го споделили това нещо, излизат дати кога е споделено, излизат линкове, връзки към сайтове, които са го споделили или социални мрежи. Може да се види основно в случая са руски сайтове. Има сайтове, които са от Украйна, има сайтове, които са американски. Доста от тези сайтове са от преди няколко години и определено след като се кликне на някои от тези сайтове може да се види, че това въобще не е мястото, за което се говори”, обясни Николай Кръстев.

По негови думи ситуацията е неприятна, независимо от страната източник на манипулативни снимки или интернет публикации.

Проверката на маркетинг експерта Константин Бъчваров му създала и други впечатления за първоизточниците на снимките в случая със скъпите автомобили, които уж са заснети в Слънчев бряг.

“Направи ми впечатление, че са руски сайтове, “новинарски”, и че по начина, по който историята е описана на тези руски сайтове, по същия начин е описана и в социалните мрежи на нашия език. Със сигурност не е тръгнало от някое друго място на света, от друг сайт. Идва точно от руския интернет, който като че ли все едно генерира такива полуистини, истории, които започват своя цикъл на живот в интернет”, каза Бъчваров.

Има ли скъпи украински коли в Слънчев бряг?

Наш екип провери какви са автомобилите с украинска регистрация, които могат да бъдат видени в курорта Слънчев бряг на 28 юни. Преобладаващата част от тях не могат да бъдат причислени към категорията “возило за 200 бона на Слънчев бряг”. Засечени бяха и автомобили от луксозни марки.

Кои са “червените лампички” които подсказват, че снимките в публикация са подвеждащи?

“Най-често съвременните телефони са с изключително добра резолюция. Ако видите снимка с лошо качество веднага трябва да ви направи впечатление това нещо. Това е първият сигнал, тъй като съвременните телефони понякога снимат по-добре от професионални камери. Умишлено се правят тези снимки с лошо качество, за да не могат да бъдат хванати от изкуствените интелекти или търсещи машини къде точно е направена снимката”, обясни Николай Кръстев.

По неговите думи снимките нарочно са направени на неутрален фон като зеленина, без детайли от сгради или улици, за да не може лесно да бъде разкрита реалната локация.

“Важно е да има критично мислене, защото предвид огромного количество информация, която се споделя във Фейсбук и в социалните мрежи, ние трудно успяваме да пресеем истината и е редно всичко, което ни прави впечатление, да ни накара да се запитаме дали това наистина е така, както е описано, или е полуистина, както е в много случаи. Тъй като живеем в динамични времена, днес всяка една лъжа придобива най-различни форми и схеми, за нас е важно да можем да си правим за себе си изводи, да проверяваме всяка информация, която ни изглежда твърде хубаво, за да е истина или твърде лошо, за да е наистина толкова лошо”, коментира Константин Бъчваров.

Заключение:

1. Снимките в конкретния статус показват снимки на коли с украински регистрации. В публикацията се внушава, че са направени в Слънчев бряг. Проверка на фактите обаче показва, че реално снимките не са направени в България. Поради това публикацията е манипулативна.

2. В Слънчев бряг има скъпи автомобили с украински регистрации, но според актуалните кадри, с които разполагаме, те не са преобладаващи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Поискай проверка