НОВИНИ

1000 лв. глоба за симулирано видеонаблюдение на съсед

Спорен случай в Пирдоп. Мъж беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видеонаблюдение на съсед, след като поставил макет на камера до дома си. Оказва се, че дори имитирането на видеонаблюдение е незаконно, ако създава стрес и напрежение в околните.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
09:17, 27.01.2019
8249
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Бутафорната камера вероятно е имала за цел да плаши крадците. Постоянно светеща червена лампичка обаче оставила съсед с впечатлението, че е истинска и че непрекъснато е наблюдаван в продължение на три седмици. Последвало дело пред районните магистрати в Пирдоп, а не след дълго и пред Върховния касационен съд, който окончателно решил, че имитирането на видеонаблюдение е незаконно, ако за него не е искано съгласието на хората, попадащи в периметъра на дори неработещата камера.

Емил Георгиев - адвокат: Съдът е взел предвид един много сериозен проблем, а именно усещането от даден съсед, че от другата страна, от другия имот, от другата къща го наблюдават непрекъснато. Усещането, че се чувстваш записан, че всяка твоя стъпка е проследена, е неприятно.

Законът е категоричен - всеки може да наблюдава с камера собствения си имот. Когато обаче в периметъра на видеонаблюдение влезе домът на съседа, проблемът е налице и може да бъде решен само в съда.

Емил Георгиев - адвокат: Не съществува засега правен механизъм, с който на другия съсед да бъде забранено да поставя такива камери или съседът да бъде накаран, да бъде принуден да свали камерите.

Затова според адвокат Георгиев казусът в Пирдоп може да доведе до законови промени за регламентирането на видеонаблюдението. Но докато това стане, най-добрият ход е дипломацията.

Емил Георгиев - адвокат: Аз винаги като адвокат съветвам хората да обръщат внимание най-вече на междучовешките отношения. Това означава да потърсим контакт със съседа и да кажем "Виж какво, поставям си камери. Те може би ще обхванат твоя имот. Възразяваш ли, имаш ли някакъв проблем"?

Това е първи по рода си казус в България, но Комисията за защита на личните данни вече има няколко решения за погазено право на лична неприкосновеност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Парадокс е Корнелия Нинова да говори за демокрация
Десислава Атанасова: Парадокс е Корнелия Нинова да говори за демокрация
Кристиан Вигенин: ГЕРБ продължава да живее в своя измислен свят
Кристиан Вигенин: ГЕРБ продължава да живее в своя измислен свят