Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Програма осигурява детегледачки за майките, които се връщат на работа по-рано

Започна нова програма за осигуряване на детегледачки за майките, които искат да се върнат по-рано на работа. Тази година приемът е разширен. Специално внимание е обърнато на многодетните семейства. Най-голям интерес към програмата има в София, Пловдив и Ловеч.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:54, 27.01.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Мария и Атанас разчитат на детегледачка за отглеждането на дъщеря си. Когато кандидатстват по програмата, детето им е на малко повече от годинка. И двамата се страхуват да запишат малката в ясла, затова вече почти година разчитат на грижите на близък роднина. Днес са спокойни, че детето им е в сигурни ръце.

Мария Кузманова-Цвяткова: Полезно е не на 100, а на 1000%. В днешно време животът ни е много динамичен и съответно връщането ми на работа трябваше също да се осъществи бързо, за да може все пак и процесът, който е там да не изостава.

Програмата не е в тежест за семейството. Напротив.

Атанас Цвятков: Реално погледнато не нарушава финансовия баланс, нали отпускането на средства. Лично на мен това най-много ми повлия, защото субсидиите, които трябваше да отделяме от семейството, със сигурност щяха да са проблем.
Мария Петрова, началник отдел "Наблюдение, координация и изпълнение на европейски програми", Агенция по заетостта: Предният прием на заявления отчетохме доста сериозен интерес от страна на родителите. Близо 3000 заявления бяха подадени в бюрата по труда, 1500 са родителите, които са одобрени, 1425 са към момента назначените детегледачи на трудов договор.

Към момента най-възрастният детегледач е на 81 години. Любопитно е, че към програмата за гледане на деца има голям интерес не само от страна на жени, а и на мъже. Тази година специално внимание е обърнато на многодетните семейства. За тях е допустимо да кандидатстват по програмата докато децата им навършат 12 години. Разликата е, че хората, които ще се грижат за подрастващите, ще са на 4-часов, а не на пълен работен ден.

Всички, които имат интерес от тази социална услуга, могат да подават заявления в бюрата по труда в цялата страна до 28 февруари. Документите могат да бъдат подадени и онлайн.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: ГЕРБ продължава да живее в своя измислен свят
Кристиан Вигенин: ГЕРБ продължава да живее в своя измислен свят
Расте броят на жертвите след рухването на стена на хвостохранилище в Бразилия
Расте броят на жертвите след рухването на стена на хвостохранилище в Бразилия