Красимир Каракачанов: Трета поредна година бюджетът за отбрана нараства

Трета поредна година бюджетът за отбрана и въоръжени сили нараства. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.Вижте и още във видеото.

от БНТ
08:35, 12.11.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Той каза, че ако се гласува от парламента, увеличението ще бъде 2 041 000 000 лв. и това нарастване се дължи на факта не само на решението на Министерския съвет за достигане на тези 2% от БВП, както са изискванията на НАТО, а и защото в последните 30 години отбраната е била нещо подценявано.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: "Години наред се правеха съкращения, унищожаваше се техника, разпродаваха се военни имоти и имущество и стигаме до премахването на наборната военна служба. Армията стана по-малка, нито по-добре въоръжена, нито по-модерна, нито по-заплатена. И това изоставане в годините доведе до демотивацията на хората да служат в армията.

Каракачанов обясни за трите проекта за модернизация на армията - първият, от които приключи със сключването на сделката за купуването на изтребителите F-16 от САЩ.

Красимир Каракачанов: "Освен това има още два проекта - за модернизация на флота, до няколко дни ще са готови офертите, които ще получим, третият проект за бронирана машина за пехотата, също е в ход. Идеята е да модернизираме нашите военни сили, за да бъдат способни да защитават страната не само заради това, че НАТО го изисква. Преди да разчитаме някой друг да ни помогне, трябва да разчитаме на нашата армия."

Министърът каза, че са предвидени средства и за възстановяване на сградния фонд, а също и ремонти на съществуващата техника. Според него този бюджет е малък, но няма как да бъдат преодолени всички пропуснати години.

Красимир Каракачанов: "Нека хората, които пазят страната, да имат самочувствието, че служат в една модерна армия. Когато станах министър преди три години, заплатата на един военнослужещ беше 806 лв. Сега нещата се променят, с 30% ще се увеличат възнагражденията. Върви и кампанията "Бъди войник" за популяризиране на армията пред обществото. Проведохме около 36-37 събития предимно в областни градове".

Каракачанов каза още, че никога няма да се откаже от наборната военна служба.

Красимир Каракачанов: "Мисля, че обществото все повече узрява за това да има наборна военна служба. Цялата кампания за премахването ѝ беше тотална грешка. Ние сме го планирали, да въведем доброволна военна служба - на първи етап тези, които желаят да получат военна подготовка, в рамките на 3,6 или 9 месеца могат да я получат. В следващия етап вече може да се мисли за връщане на наборната военна служба".
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БСП инициира консултации за промяна в изборното законодателство
БСП инициира консултации за промяна в изборното законодателство
Д-р Ненков: Не е добре структуриран начинът за диагностициране на тежко болни
Д-р Ненков: Не е добре структуриран начинът за диагностициране на тежко болни