НОВИНИ

Президентът откри ново отделение за рехабилитация в Котел

Президентът Росен Плевнелиев откри новото отделение за рехабилитация в Специализираната болница в Котел. От инициативата "Българската Коледа" отделението получи високотехнологична апаратура.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов, оператор: Данаил Христов
20:20, 21.11.2013
Чете се за: 01:03 мин.
Българската Коледа
президентът откри ново отделение рехабилитация котел
Президентът Росен Плевнелиев откри новото отделение за рехабилитация в Специализираната болница в Котел. От инициативата "Българската Коледа" отделението получи високотехнологична апаратура. Президентът съобщи, че през 2012-2013 година е била събрана рекордна сума от над 2 милиона лева за благотворителната кампания. Подпомогнати са и центрове в цялата страна.

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че с пари от кампанията са подпомогнати 485 деца от цялата страна. 600 хиляди лева са отпуснати за лечението на малките пациенти, които са с неврологични проблеми, като и за лекарства през цялата година. За 10-те рехабилитационни центрове в страната била закупена съвременна апаратура. От "Българската Коледа" новото отделение за рехабилитация в Котел днес получи робот за възстановяване и няколко високотехнологични апарата.

„Достъпът до такива центрове е изключително ограничен. Засегнатите семейства бяха принудени да пътуват огромни разстояния всеки месец, а някои деца се рехабилитираха в чужбина, поради липса на апарати в страната. Днес картината е променена към по-добро.", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Доброволци от „Българската Коледа" днес изрисуваха стените с приказни герои, за да зарадват болните деца.

„Много работи започна да прави, вниманието е на ниво, рехабилитацията е много на ниво. Той е много доволен. Отива със желание."

„При такива деца, дори и да проходят, те имат нужда от тази рехабилитация. Дори и да тръгнат да вървят при прекъсване на тази рехабилитация, те веднага се сковават и се връщат назад."

Според ръководителите на рехабилитационния център, без помощта на благотворителната инициатива не биха се справили.

Д-р Цветан Влахов - директор на Рехабилитационен център - Котел: "Част от апаратурата във връзка с "Българската Коледа" вече е получена - за електростимулация, за магнитотерапия и локотерапия, който е най-големия апарат, до момента в България няма друг такъв апарат."

Д-р Влахов допълни, че апаратът е роботизиран и рехабилитацията с него става без пряко участие на специалист и дава сигурност за по-бързото възстановяване на деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът откри ново отделение за рехабилитация в Котел
Президентът откри ново отделение за рехабилитация в Котел
Грандиозно метъл шоу ще зарадва българската публика
Грандиозно метъл шоу ще зарадва българската публика