НОВИНИ

12-и световен фестивал на анимационното кино във Варна

Девет български филма участват в програмата на 12-ия световен фестивал на анимационния филм, който започва днес във Варна. Само в конкурсната програма на форума ще бъдат показани 109 заглавия, представящи най-доброто от световната анимация, в категориите "студентско", "детско" и "късометражно" кино.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
18:18, 07.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Любителите на анимацията ще могат да видят близо 1000 филма, от които четири пълнометражни. В неделя ще бъдат обявени имената на големите победители за тази година.

Анри Кулев, режисьор и организатор: Хубавото е, че има пробив при селекцията на млади хора, на млади българи. Важното е, по-старите поколения да покажат, че имат една добрина, че помагат на едни хора, че крачките са лесни, че трябва да се продължи. Че животът е пъстър и всичко е добро и че трябва да се прави по такъв начин.

90 на сто от филмите, които ще бъдат показани във Варна, са участвали в престижни фестивали за анимация в цял свят.

Анри Кулев, режисьор и организатор: Фестивалите са особени с това, че те са една неконтролируема зона, няма как да обещаеш надграждане, защото трябва да обещаеш целия свят да прави добри филми.
Едмундс Янсонс, член на журито: Фестивалът е много важен, сравнен с останалите, но селекцията на филмите е възможно най-добрата от това, което е произведено през годината.

Не са забравени и най-малките. За тях има организирана специална панорама, както и две детски работилници за анимация. Филмите, произведени в тях, ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11-ти септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателите искат отмяна на минималните осигурителни прагове
Работодателите искат отмяна на минималните осигурителни прагове
АПИ дава 1, 5 млн. лева за пътя към Дунав мост 2
АПИ дава 1, 5 млн. лева за пътя към Дунав мост 2