НОВИНИ

12 милиона лева за обезвреждане на трихлоретана в завод ”Полимери"

Над 2600 тона трихлоретан в бившия девненски завод „Полимери“ се съхраняват в недостатъчно надеждни съдове и заплашват околната среда. Това е причина неговото обезвреждане и преместване да започне възможно най-бързо. Вече е избрана фирмата, която ще извърши тази дейност. Операцията по транспортирането на трихлоретана трябва да започне най-късно до края на март.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова/Недечо Чавдаров
18:50, 03.02.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Бившият девненски завод “Полимери” държи повече от пет години токсичния химикал трихлоретан в два резервоара, които вече не са безопасни.

Стоян Пасев - областен управител на Варна
”Веднъж вече е местено това вещество.Самата съставка е активна и намалява съдинката, в която е. Тоест стените на съдинката условно казано от 20 см в момента са наполовина. Така е станало при предното прехвърляне. Имаме експертиза от 2014 и от 2015 година, че отново трябва да се мести.”

Вече е избраната фирмата изпълнител, която ще извърши обезвреждането за 12 милиона лева. В момента тече 14-дневния срок за обжалване, а според експертите извозването на токсичното вещество трябва да започне възможно най-скоро.

Стоян Пасев - областен управител на Варна
”Лошото е, че едната цистерна, понеже те са две такива, е отворена от горе и влиза вода. Тази вода е замръзнала. Това, че е замръзнала, не е опасно за населението. Опасно е, ако стане искра от някъде и това нещо се запали. Не ми се мисли за екологичната катастрофа, но да не бъдем черногледи”

След приключване на всички процедури, фирмата ще извози опасния химикал в рамките на 10 месеца. Трихлоретанът ще бъде транспортиран до завод във Франция, където ще бъде обезвреден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват Напоителни системи
Разследват "Напоителни системи"
Илко Семерджиев: Чакайте промени в надзорния съвет на НЗОК
Илко Семерджиев: Чакайте промени в надзорния съвет на НЗОК