НОВИНИ

140 години от рождението на Харалампи Тачев

Утре в Регионалният исторически музей – София, ще бъде изнесена лекция за живота и творчеството на художника Харалампи Тачев. Събитието е в рамките на изложбата „Многоликият романтик“, посветена на 140-годишнината от рождението на твореца, създал герба на София.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:55, 28.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Харалампи Тачев често е наричан „първият български дизайнер“. Той е автор на редица емблематични символи и документи като „Манифеста за обявяването на независимоста на България и Герба на София".

Марияна Маринова, Регионален исторически музей - София: "Той е и основоположник на така нареченият "Български стил", или старобългарски стил, при който въвежда плетеницата."

Харалампи Тачев се изявява във всички стилове и жанрове на изобразителното изкуство, работи и върху монументални сгради. Негова е украсата върху знакови сгради на София, придаващи специфичен облик на столицата.

Марияна Маринова, Регионален исторически музей - София: "Това е творба, която всеки ден е пред очите ни - това е красивата майоликова украса, на някой от емблематичните сгради на София, Синодалната палата, Централната менарална баня, Църквата "Свети Никола", Духовната академия.

Експозицията с негови творби може да бъде видяна до 2 октомври, а утре всички заинтригувани от творчеството на художника, могат да научат повече и за неговия живот от кураторите на изложбата проф. Милена Георгиева и доц. Виолета Василчина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Китай ще си сътрудничат в строителството
България и Китай ще си сътрудничат в строителството
Заработи реверсивната връзка с Гърция за пренос на газ
Заработи реверсивната връзка с Гърция за пренос на газ