НОВИНИ

Пенсионират 153 директори на училища до месец

Всички те са навършили пенсионна възраст като повечето дори са били директори между една и девет години след тази възраст. Директорите ще получат като обезщетение осем, а не десет работни заплати, тъй като ще бъдат пенсионирани преди началото на август, когато влиза в сила новия Закон за училищното образование. В края на миналата година пък столични директори протестираха срещу пенсионирането си в средата на учебната година и то беше отложено за края й.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:21, 31.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Сред тези 153-ма директори, които ще бъдат пенсионирани, са и 34-рима директори на столични училища- например 73-то, 20-то, 7-мо, 112-то,Националната финансово-стопанска гимназия. От министерството уточниха,че пенсионирането е единствено по причина на навършена пенсионна възраст и след промените в Кодекса на труда става по инициатива на работодателя.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Тези хора, които в настоящия момент са получили своите предизвестия, са навършили пенсионна възраст, някои от тях преди девет години, което само по себе си е леко неудобно.


Системата има нужда от обновяване, каза още Стаматов. Конкурсите за нови директори ще бъдат обявени на 2 юни и ще се проведат през юли. Стаматов коментира днес и учителския събор в "Арена Aрмеец" на 19 юни, на който ще присъстват 12 хил. учители.


Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Разходите, които са предвидени са около 100 хил. лева, а не повече както беше изнесено в различни информационни сайтове. Не са предвидени въобще средства за спане или за командироване, защото такова въобще няма да има.

Средствата щели да бъдат само за озвучаване и покани, а целта- да се покаже на обществото, че в министeрството се правят реформи. Стаматов коментира още, че няма развитие на разследването за "купените" матури. По случая от Варна,където има съмнение, че учител е пратил на учениците си верните отговори на матурата по български, Стаматов каза, че тече проверка от министерството и Регионалния инспекторат. Поискано е и съдействието на Прокуратурата. Днес от министерството продължиха да твърдят, че няма грешка в условието на задача 20 от теста по математика за 7-ми клас.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучение и работа за младежи в Германия
Обучение и работа за младежи в Германия
Годишен доклад на ОЛАФ: Румъния, България и Унгария злоупотребяват с еврофондове
Годишен доклад на ОЛАФ: Румъния, България и Унгария злоупотребяват с еврофондове