Засилени проверки в детските кухни и училищните столови започнаха в началото на новата учебна година в цялата страна. Специална заповед за това е издадена от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. В Пловдив контролът е още по-строг, след като в попара, приготвена в болнично заведение, бе открита мишка.
Всеки ден инспектори от Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив ще проверяват при какви условия се приготвя храната, която децата ни консумират.
Мария Бочукова, н-к отдел “Контрол на храните”: "По-засилени проверки в детски заведения, детски млечни кухни, училищни столове. Изобщо обекти, в които се приготвя, раздава храна."
Най-стриктно се следи сградният фонд, материалната база и хигиената в кухните. На строг контрол подлежи всеки от персонала. Задължително се проверява за работно облекло и здравни книжки. На управителите на столовите в училищата им се налага да показват цял куп докумнти за това, че са изрядни.
Ивайло Старибратов, директор на Математическа гимназия – Пловдив: Столът спазва всички изсквания, но това не касае всички останали обекти около училището. Надявам се и това някой ден да се промени и да се узрее, че трябва да стане това за всички да важи.
- Те да бъдат толкова често проверявани, колкото и вие?
- Да, разбира се.
Екипът ни присъства на проверка в Образцовата математическа гимназия в Пловдив. Оказа се, че столовата там също е образцова.
Д-р Христо Кунев, главен експерт “Контрол по храните”: "Не бяха констатирани несъответствия от гледна точка на материално-техническото състояние на обекта, хигиенния статус, системата за самоконтрол, записите, които се водят по нея. Така че можем да бъдем спокойни за приготвянето на храната."
От Агенцията по безопасност на храните все още не могат да кажат от къде се появи мишка в храната, раздавана в Инфекциозната клиника в Пловдив. Проверките до момента са показали, че всичко е изрядно. Мистерията обаче остава.