НОВИНИ

17 издание на червенокръстките филми във Варна

201 филма, селектирани от 1900 ленти, ще може да види публиката на 17-тото издание на фестивала на червенокръстките филми, който се откри в комплекса „Камчия“ край Варна. За да участват във форума, пристигнаха актьори, режисьори, кинодейци и представители на Червения кръст и Червения полумесец от целия свят.

bnt avatar logo
от БНТ
07:29, 13.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили и сред шпалир от матроси и доброволци на Българския червен кръст по червената пътека преминаха всички официални гости на фестивала.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Това е една от най-хубавите прояви, най-човешките прояви, които има българската културна общественост и чрез нея и всички български граждани.

Фестивалът е със състезателен характер, като участващите филми се конкурират за наградите в категориите: Филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват дейността на дружествата по целия свят; Документални и здравни филми от различни тематичните области и игрални филми с хуманна насоченост. Паралелно със състезателната част е подготвена и богата съпътстваща програма от над 140 документални, късометражни и игрални заглавия от 47 държави.

проф. Божидар Манев, художествен директор на фестивала: Зрителите се надявам в тази богата програма конкурсна и информационна в паралелната селекция да намерят късче от себе си.

Това издание на фестивала преминава под слогана: „Агресия - Хуманност - Кино“, което за организаторите е мисия възможна, защото събират тези три важни думи в едно.

акад. Христо Григоров, председател на БЧК: Хората в нужда стават все повече и те има нужда от нашата протегната ръка. Не само на Червения кръст, не само на полумесеца, но такива хуманитарни организации, които помагат.

През четирите дни на фестивала зрителите ще могат да се насладят на филмовата програма на шест локации във Варна и комплекс „Камчия“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва мащабен ремонт на Бачковския манастир „Св. Успение Богородично“
Започва мащабен ремонт на Бачковския манастир „Св. Успение Богородично“
Абсурдни решения за велоалеи
Абсурдни решения за велоалеи