НОВИНИ

177 компании участват в "Национални дни на кариерата 2018"

177 компании от София и страната участват в 17-то издание на най-големия кариерен форум у нас - "Национални дни на кариерата" 2018. Форумът беше открит днес и ще продължи и през следващите дни в още 7 български града. От създаването си до сега инициативата, която среща работодатели и потенциални работници, е помогнала на 40 хиляди души, да започнат своята кариера.

БНТ2-София
от БНТ2-София
19:17, 13.03.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според статистиката у нас има 237 хиляди безработни. Това е най-ниският показател до момента. Въпреки това гладът да кадри в определени сектори е огромен - такива липсват и в производството и за нискокввалифицираните работни места.

Една от причините за това според вицепремиера Томислав Дончев, е фактът, че огромна част от младите хора и родителите им не са запознати със съществуващи икономически дейности на територията на съответната община.

Томислав Дончев, вицепремиер: Една фабрика в днешно време, има малко общо с тези от преди 20 или 30 години. Още по-малко общо с тези от края на 19-ти век. Че изобщо не е непрестижно и не е лошо заплатено, да работиш в производството.
;

Статистиката показва, че всеки 6 посетител на "Националните дни на кариерата" си тръгва от изложението с нова работа или възможност за стаж.

Светлозар Петров, организатор на изложението: Предложенията са разнообразни. Хубавото е, че има работа не само за София, а и за други градове.

"Национални дни на кариерата" осигурява и връзка между университети и работодатели. Едно от учебните заведения, които се представят за първи път на форума е Националната Художествена Академия. На техният щанд не са обявени работни места, а завършили студенти.

Свилена Матеева, началник учебен отдел на НХА: Ние имаме кариерен център от една година, прохождаме в тази област, защото идеята за кариерен успех в творческите професии, е много относителна и противоречи на обичайната логика.
;

От Академията са категорични - най-много се търсят специалисти в областта на графичният дизайн и рекламата. Най-важно за кандидатите, обаче е:

Елена Аршинкова, експерт "Подбор на персонал": Естествено, има водещи изисквания, но винаги нашият партньор - конкретен работодател, би направил компромис с нещо, но в случай че кандидатът е мотивиран. Така че, това е моят призив - показвайте, че сте мотивирани. Доказвайте се.

До края на март работодателите ще представят свободните си позиции за стаж и кариера и в градовете Варна, Русе, Велико Тръново, Габрово, Бургас, Свищов и Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев и КЕВР реагираха на решението на президента да свика КСНС
Делян Добрев и КЕВР реагираха на решението на президента да свика КСНС
Активизира се свлачище край Пиргово
Активизира се свлачище край Пиргово