НОВИНИ

Остава бедственото положение в Брегово заради опасността от наводнение

С няколко сантиметра е спаднало нивото на река Тимок, но подпочвените води са се покачили. Извършва се отводняване с мощна хидропомпа. Няма замърсяване на водата, проби ще продължат да се вземат и през следващите три дни.

bnt avatar logo
от А. Каменова, БНР Радио-Видин
17:34, 13.03.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В граничната със Сърбия община Брегово все още са под заплаха за наводнение. От прииждане на реката на сръбска територия и вода от топенето на снега са залети земеделски площи и дворове на къщи.

комисар Станислав Генчев - директор на РДБПЗН: Няма опасност за пробив на дигата и очаквам в следващите два три дни обстановката да се нормализира.

Басейновата дирекция и регионалната здравна инспекция следят качеството на водата. Няма риск от екокататрофа заради замърсяване от съседна Сърбия, каквито бяха първоначално притесненията в общината.

Нено Димов, министър на МОСВ: В единия случай говорим за питейните, а в другия случай за нейните базисни качества и могат да дадат информация. По мои данни, които имам, няма притеснения към днешната дата, както за качеството на питейната вода, така и от гледна точка на околната среда.

Подпочвената вода в дворовете се покачва. Вече навлиза и в приземните етажи на къщите.

;
Димка Иванова, жителка на Брегово: До 12 часа седим дежурна, каквото могат хората правят, но с природата не можеш да се бориш.

От БСП проведоха изнесено заседание на Изпълнително бюро в Брегово и огледаха на място защитните съоръжение. За цялостна държавна политика и промяна на закона за водите призова председателят на БСП Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Този закон, който приеха за водите, дава отговорност на девет министри и на всички общини накуп и те си прехвърлят отговорност и се стига до тук.
;;

Според министъра на околната среда държавата е предприела всички необходимите мерки, за да гарантира живота, здравето и безопасността на хората.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Слушах по новините, идвайки насам кмета, който струва ми се, че е започнал малко преждевременно предизборната си кампания. Според мен е доста безотговорно в такива моменти да се хвърлят страхове към хората, защото това не е добър политически ход.

В цялата видинска област, както и в Брегово, продължава постоянното наблюдение на дигите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хубчев обяви състава на националния отбор за контролите с Казахстан и Босна
Хубчев обяви състава на националния отбор за контролите с Казахстан и Босна
Игра на голф на светлината на Северното сияние
Игра на голф на светлината на Северното сияние