НОВИНИ

Активизира се свлачище край Пиргово

Свлачище засипа пътя за помпената станция на Напоителни системи и кладенеца на ВиК в района на русенското село Пиргово и ограничи достъпа до тях. В резултат на срутването на тоновете камъни и пръст се е спукал водопроводът под пътя и вилната зона е без вода. Аварийни екипи премахнаха част от надвисналата земна маса, но същинското обезопасяване на свлачището може да започне след като спрат дъждовете.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Д. Василева, И. Колева
19:02, 13.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Свлачището край село Пиргово се е активизирало в края на миналата седмица в резултата на обилното снеготопене. Така станало и през 2017-а, когато на пътя отново се срутила над 100 тона скална маса. Но сега, освен че е отрязан достъпът до помпената станция , заради повредата във водопровода 23 къщи са без вода. Повтарянето на инцидента накара областната управа да свика междуведомственакомисия, която да оцени щетите и да набележи мерки как кардинално да бъде решен проблемът.

Валентин Колев – зам. -областен управител на Русе: Един процес, който беше предизвикан от ерозията, следствие на дъждовете и наличните пукнатини по ската на брега на река Дунав. Нашата цел е да се обруши колкото е възможно по-голяма част от тая земна маса, която се е натрупала там, за да може в годините да се гарантира, че няма какво да пада.
;

На място алпинисти от службата по Пожарна безопасност и защита на населението са започнали да обезопасяват района.

Илиан Бодуров – кмет на с. Пиргово: И с помощта на въздушна възглавница, се слага в процепите, надува се с въздух и малко по малко се отделя, за да може тия опасните участъци да се изолират, да паднат.

Премахването на скалната маса и ремонтът на водопровода, според кмета Илиан Бодуров, ще отнемат около седмица.

Вследствие на снеготопенето засега само в село Красен има проблеми – залети са 3 къщи по поречието нарека Черни Лом. Язовирите имат достатъчно обем, ако придойдат води, предвид прогнозите за дъжд в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
177 компании участват в Национални дни на кариерата 2018
177 компании участват в "Национални дни на кариерата 2018"
Доктор по генетика създава Академия за здраве във Велико Търново
Доктор по генетика създава Академия за здраве във Велико Търново