НОВИНИ

186 души са настанени в Кризисния център за бездомни хора в столицата

Центърът за кризисно настаняване на бездомни хора в столицата предлага подслон и храна на нуждаещите се. Дори и да надвиши капацитета си, служителите ще се опитат да осигурят места на всички, които потърсят покрив там, уверяват от кризисния център. Температурите тази вечер се очаква да спаднат до - 18 градуса, затова всички бездомни хора се съветват да потърсят подслон.

Мина Петрова
от Мина Петрова
23:08, 28.02.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Вчера в Центъра са били настанени 198 души, а днес 186. Капацитетът на центъра е между 170-210 човека, но директорът ни увери, че на никой нуждаещ се няма да бъде отказан подслон. Тази вечер ще бъде изключително студена, затова хора ще се приемат по всяко време , но въпреки това се съветват да потърсят подслон възможно най-скоро. Също така, поради студеното време, Кризисният център е получил разрешение от Столична община и за осигуряване на дневен престой през тази седмица.

Центърът предлага подслон, топла храна, неспециализирана медицинска грижа и асистенция от социални работници. Настаняването става срещу документ за самоличност, следва среща със социален работник, и ако е нужно, обезпаразитяване. В една стая обикновено се настаняват по 4 човека, но могат да бъдат и повече в дни като днешния.

Пепи Джуренов, директор на Център за кризисно настаняване на бездомни хора: Всяка вечер има дежурен лекар, някой от общинските болници, койото работи тук, докато е необходимо, докато има пациенти и след това се мести във филиала, в 48-ми блок, там също извършва прегледи. Неговата дейност се състои в това да извърши медицински преглед, да постави диагноза евентуално, да предпише някаква рецепта и нещо от рода на , ако имаме аналгин, аспирин, такива, които са без рецепта лекарства да раздава. А специализирана помощ се оказва от общинските болници, в която той може да насочи нуждаещия се."
Мими, настанена в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора: Дрехи, топло е, всичко ни предоставят. Вторник и петък се сменят чаршафите. Благодаря и на Господ, и на директорката, и директора, сме добре. В този студ не може да се издържа навън, аз съм зиморничава и не мога да издържа в никакъв случай.

Хората, които се нуждаят от подслон или по-скоро минувачи, които забележат бездомни лица в нужда от подслон и грижа, могат да се обадят на Центъра за кризисно настаняване на номер: 0889096130 и номер 0889755478. Екип на центъра ще дойде на даден адрес, за да прибере и настани лицето в нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словашката полиция задържа заподозрян за убийството на журналиста Ян Куциак
Словашката полиция задържа заподозрян за убийството на журналиста Ян Куциак
Президентът защити позицията, че децентрализацията на общините няма алтернатива
Президентът защити позицията, че децентрализацията на общините няма алтернатива